انتخابات یکی از مهمترین رویدادهای انقلاب اسلامی ایران و مظهر عزت و اقتدار ایران اسلامی است. امتیاز نظام جمهوری اسلامی ایران، برخورداری از دو ویژگی «خدا محوری» و «مردمی بودن» است. نظام اسلامی از ابتدا، اهداف خود را بر طبق معیارها و ارزشهای الهی تعریف کرد و در عین حال هویت و تجلی خود را از حضور مردم و اتکا به آرای عمومی جامعه دانست و از آنجا که جمهوری اسلامی ایران، نظامی دینی و مردمی است، ثبات و اقتدار آن نیز پس از اهتمام به حفظ ارزشهای اسلامی، وابسته به حضور و مشارکت فراگیر مردم در عرصههای سیاسی همچون انتخابات میباشد.
چند روز دیگر شاهد برگزاری انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری خواهیم بود. انتخابی که دست کم تا چهار سال آینده مردم ایران را در حوزههای مختلف به خود درگیر خواهد کرد و از تصمیمگیریها و سیاستگذاریهای ناشی از این انتخاب متأثر خواهند شد. بر همین اساس یکی از ضرورتهای این روزهای جامعه توجه به انتخاب اصلح است.
تشخیص کاندیدای اصلح به آسانی امکانپذیر نیست زیرا در زمان تبلیغات و مناظره ها همه کاندیداها برای جلب آرای مردم، حرفهای قشنگی میزنند، ولی مهم این است که وقتی در مسند قدرت قرار گرفت چگونه عمل کند.
یکی از بهترین و متعالیترین منشور برای سنجش مدیران و حکمرانان نامه امیرالمؤمنین علی علیهالسلام به «مالک اشتر» است که حضرت امیر وقتی مالک اشتر را به عنوان مجری سیاستهای حکومت علوی به فرمانداری مصر منصوب کرد این توصیهنامه را همراه او کرد که میتوانیم با توجه به اصول آن خوب را از بد تشخیص دهیم.
تقوا اولین ملاک یک کارگزار در تراز حکومت اسلامی
اولین توصیه امیرالمؤمنین(ع) به مالک اشتر دارند؛ توصیه به «تقوا» و «خداترسی» است، تقوای الهی باید در تمام سکنات و وجنات کسی که رئیس جمهور میشود مانند خون در رگها جاری شود چرا که این مقام جایگاهی است که بیتقوایی میتواند آثار بسیار بدی را در پی داشته باشد، آثاری که خلاصی از آنها به همین راحتی نیست و به تعبیر شهید رجایی رئیس جمهور با هر بیتقوایی در هر سطحی که باشد باید در عالم باقی پاسخ کل ملت ایران را بدهد.
رئیس جمهور باید منبع رحمت و محبت نسبت به ملت باشد
امیرالمؤمنین(ع) به مالک تاکید میکنند که قلبش را نسبت به ملت خود مملو از رحمت، محبت و لطف کند؛ رحمت، محبت و لطف نسبت به مردم ویژگیهایی حیاتی به شمار میآید چرا که بسیاری از مشکلات مردم با حکومتهای مختلف حاصل فقدان این خصایص در حکمرانان است که آنها را به سمت ظلم سوق میدهد.رسول گرامی اسلام به عنوان نخستین رهبر در جامعه اسلامی منبع رحمت است، امام معصوم نیز به حدی در گسترش رحمت و محبت فعال است که مهربانتر از پدر و مادر معرفی میشود؛ ولی فقیه نیز منبع همین لطف و رحمت هستند و در تمام تصمیمگیریهایشان خیر مردم را لحاظ میکنند؛ قطعاً کسی که به فرامین الهی عمل میکند و خود را عامل به دستورات الهی میداند نمیتواند جز خیر برای مردم چیزی بخواهند.
رئیس جمهور باید رضایت مردم را بر رضایت همحزبیها ارجح بداند
کبر، عُجب و خودپسندی سه رذیلهای هستند که امیرالمؤمنین علی علیهالسلام به شدت کارگزار ارشد خود در مصر را از آنها بر حذر میدارد از این رو رئیس جمهور اصلح باید فاقد این خصایص منفی باشد و در اوج فروتنی نسبت به مردم قرار داشته باشد که برای این موضوعات نیز الگوهای عینی وجود دارد و خوشبختانه «شهید آیت الله رئیسی» به عنوان الگویی تمام نما در مقابل چشمان همگان قرار دارد.
دقت در مشاوران و اطرافیان نامزدها راهی برای شناخت آنها
امیرالمؤمنین علیه السلام به خوبی خط و مشی کارگرانش را در گزینش مشاوران مشخص کرده است، نخست اینکه رئیس جمهور باید شخصیتی مشورت پذیر باشد اما در گزینش اطرافیان باید دقت لازم را به خرج دهد امیرالمؤمنین علیه السلام در نامه ۵۳ نهجالبلاغه مالک اشتر را از مشورت با بخیلان منع میکند چرا که این دسته از افراد او را از احسان و نیکوکاری منع میکنند و از فقر میترساند در حالی که کارگزار ارشد حکومت اسلامی وظایف سنگینی نسبت به تهیدستان دارد.
دومین دستهای امیرالمؤمنین علی علیهالسلام مالک را از مشورت با آنها بر حذر داشته انسانهای ترسو است، امروز دشمن مقابل ما آمریکا است خب اگر در سابقه افراد، اطرافیان و مشاورانشان دقت کنیم مشخص خواهد شد که چه کسانی مصداق این منع امیرالمؤمنین علی علیهالسلام هستند و متأسفانه افراد ترسو را در کنار خود نگهداشتهاند اگر ترس این دسته از افراد نبود رهبر معظم انقلاب چند سال پیش دستور نمیدادند که تور نظامی برای برخی دولتمردان برگزار شود.
«بدترین وزرا کسانی هستند که وزیر زمامداران بد و اشرارِ پیش از تو بودهاند» امیرالمؤمنین به شدت به کارگیری کسانی که قبلاً مسئولیت داشته و در مسئولیت خود ناکارآمد بودهاند را منع کرده است بنابراین با تمرکز بر روی کسانی که ممکن است در دولت هر یک از این نامزدها مسئولیت بگیرند نیز میتوان به اصلح دست پیدا کرد بالاخره به قول یکی از آقایان قرار نیست که کسی از مریخ مدیر بیاورد و از همین مدیران دور و بر استفاده خواهد شد.
پس لازم است تا با نگاه درست به مباحث مطروحه توسط کاندیداها و افرادی که در ستادهایشان فعالیت دارند، گزینه اصلح را پیدا کرده و به وی رای دهند تا راه سیدالشهدای خدمت در جهت خدمت رسانی به مردم را ادامه دهند.