«جهاد تبیین»؛ اولویت اصلی در مسیر «امیدآفرینی»/ چه ظرفیتهایی را در سمنان تبیین کنیم؟
«جهاد تبیین» که رهبری آن را «فریضه» توصیف فرمودند، محدود به دستگاههای اجرایی و دولت نشده؛ به عبارتی، عموم مردم مسؤولیت دارند تا در راستای امیدافزایی و امیدآفرینی در جامعه در این راه قدم بگذارند و در استان سمنان نیز با تکیه بر ظرفیتهایی، میتوان این جهاد را به بهترین شکل ممکن انجام داد.
فائزه قنبری، جامعهشناس و استاد دانشگاه در سمنان، به ابعاد و راهبردهای جهاد تبیین در راستای امیدافزایی و امیدآفرینی در جامعه با نگاه ویژه به استان سمنان اشاره و اظهار کرد: در نظام جمهوری اسلامی، مردمسالاری دینی بهعنوان یکی از شاخصهای حکومت اسلامی همواره مدنظر بوده و بنا بر فرموده رهبر معظم انقلاب، «جمهوری اسلامی نقطه اساسی و مرکزی هویت تمدن غربی را درست نشانه گرفته و به هدف زده است. به همین منظور مقابله دنیای سلطه و استکبار با جمهوری اسلامی طبیعی است، زیرا دشمن میخواهد بر جهان سلطه داشته باشد».
وی افزود: رهبر فرزانه انقلاب همچنین فرمودند «مبارزه جبهه کفر و استکبار با جمهوری اسلامی برای این است که یک الگو به وجود نیاید؛ زیرا وقتی جمهوری اسلامی آمد، یک الگوی تمدنی مقابل دنیای غرب شکل گرفت؛ دشمن در الگوی مدیریت خود میگوید دین از پیشرفت جداست و اگر کشوری میخواهد توسعه پیدا کند باید سنت زدایی کند، اما جمهوری اسلامی ثابت کرد که دین نه تنها مانع نبوده، بلکه پیشرفت را چند برابر میکند».
جهاد تبیین در منظومه فکری رهبری
این استاد دانشگاه اظهار کرد: کشور ما همچنان در حال جنگ با استکبار است و بدین منظور، رهبر انقلاب از واژه «جهاد» استفاده میکنند؛ بنابراین باید نقطهضعف دشمن را پیدا کرده، مسأله اصلی را بشناسیم و در عرصههای مختلف به آن بپردازیم.
قنبری ادامه داد: امروزه تهاجم دشمن در عرصههای مختلف، یک تهاجم ترکیبی بوده و براساس بیانات رهبر معظم انقلاب، هدف اصلی دشمن در جنگ نرم دو مورد است؛ نخست، متزلزل کردن ایمان مردم که عامل اصلی حفظ انقلاب هستند و هدف دوم، اغوای تودههای مردم و جداسازی آنها از انقلاب اسلامی است.
وی تصریح کرد: شکی نیست که برنامه دشمن ایجاد فشار اقتصادی و فشار روانی به آحاد جامعه است تا در نتیجه با استفاده از حربه شبهه افکنی بهعنوان قدرت نرم بتواند افکار مردم را مدیریت کند.
این استاد دانشگاه اظهار کرد: آنچه در چند ماه گذشته و بهویژه در اغتشاشات اخیر مشخص شد، آن است که آماج توطئههای دشمن در جنگ نرم، خواص جامعه همچون سلبریتیها بوده که بهعنوان میداندار اصلی ایفای نقش کردند و به فرموده رهبری «این افراد با زبانشان، قلمشان، رفتارشان حتی امضایشان بر روی مسیر یک ملت اثر میگذارند».
قنبری گفت: ایمان به راه، رهبری و آینده جمهوری اسلامی ایران بیشک عظیمترین سرمایه اجتماعی و اثربخشترین عنصر قدرت نرم انقلاب اسلامی ایران است که صیانت و ارتقای روزافزون آن، متناسب با تحولات خواسته و ناخواسته داخلی و خارجی، وظیفهای خطیر بر دوش نظام فرهنگی- رسانهای این جامعه ایجاد میکند.
وی افزود: در این راستا، امید به زندگی، بهبود محیط و فضای رشد و کار، حسن ظن بهنظام سیاسی و قضایی و اقتصادی، آینده بهتر و … در کنار اعتماد، رضایت و امنیت از مهمترین مؤلفههای توسعه و سلامت اجتماعی محسوب میشود.
انقلاب اسلامی؛ یعنی ارتقای امید
این استاد دانشگاه اظهار کرد: امید و امیدواری لازمه حیات آدمیان است؛ بهگونهای که بدون آن، بنیان حیات مادی و معنوی بشر فرو میریزد، اگر امید به پاداش مادی و معنوی از زندگی انسانها رخت بربندد، انگیزه بشر نیز در فعالیتهای فردی، خانوادگی و اجتماعی از وی سلب میشود.
قنبری گفت: امید به زندگی همواره در کنار سایر شاخصهای اجتماعی، اقتصادی، جمعیتی، فرهنگی و بهداشتی یک کشور بهعنوان یکی از مهمترین و اساسیترین آنها مورد توجه بوده و اهمیت آن از اینرو است که به نوعی خلاصهکننده و ترکیبکننده بسیاری از متغیرهای دیگر است.
وی تصریح کرد: تأکید دین مبین اسلام بر ضرورت ترویج انگیزه و امید در قلوب آحاد جامعه اسلامی و مبارزه با یأس و ناامیدی و همچنین اهتمام ویژه مقام معظم رهبری به گسترش فضای امید و نشاط در جامعه و تأکید معظمله بر تلاش در افزایش هر چه بیشتر امید به زندگی و امیدواری به آینده در مردم به ویژه جوانان توسط دستگاههای مسؤول، اهمیت مسأله امید و امیدواری و کیفیت، بسط و گسترش آن در جامعه را بیش از پیش برای ما روشن میکند.
این استاد دانشگاه اظهار کرد: از دیگر سو، تبلیغات روزافزون نظام سلطه و رسانههای معاند در قالبهای متنوع و جذاب با ترویج بیاعتمادی، ایجاد شک و تردید در آرمانها و ارزشها، گسترش نارضایتی از عملکرد نظام اسلامی و ارائه تصویری تیره و تار از آینده کشور نقش جدی در بسط فضای یأس، نومیدی و سرخوردگی ایفا میکند.
قنبری گفت: امید و امیدواری بهعنوان یکی از ضروریات زندگی انسانها و همچنین یکی از شاخصهای اصلی توسعه در سالهای اخیر مورد توجه جامعهشناسان و سیاستگذاران قرارگرفته که هدف اصلی آن، زندگی پربار برای انسانها و دوری از بیزاری و ملال است.
وی تصریح کرد: رهبر معظم انقلاب اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب بر واژه «جهاد امیدآفرین» تأکید کردند که برای تحقق این مقوله باید تمام ظرفیتهای مردمی و دستگاههای اجرایی به کار گرفته شده و روحیه امید را در ابعاد مختلف در سطح جامعه تزریق کنند.
جهاد امیدآفرینی در سمنان
این استاد دانشگاه اظهار کرد: ادامه داد: در استان سمنان با تأکید استاندار سمنان تمام ظرفیتها و مشکلات موجود احصا شده و با همراهی نماینده ولیفقیه در استان و همچنین مساعدت نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی، همافزایی مناسبی بین مسؤولان و مدیران دستگاههای اجرایی استانی و شهرستانی جهت بهکارگیری تمام ظرفیتهای استان به منظور رفع مشکلات موجود به شکل تصاعدی در حال انجام است.
قنبری بیان کرد: در این راستا، میتوان گفت در اجرای جهاد امیدآفرینی، با برگزاری رزمایشهای جهادی توسط نیروهای بسیج مردمی و ادارات و شناسایی ظرفیتهای مردمی برای خدمت به همنوعان با طراحی یک نرمافزار کاری و پلتفرم ملی با محوریت مساجد، شوراها و مدیران محلی میتوان خدماترسانی را در سه حوزه امنیت اجتماعی، ساماندهی اجتماعی و رشد اجتماعی هدفگذاری کرد.
وی تصریح کرد: در حوزه امنیت اجتماعی یکی از مطالبات به حق و مستمر مردم این استان مطالبهگری در جهت امنیت پایدار در محورهای بیبند و باری، اراذل و اوباش، سلاح و مهمات، مواد مخدر و.. است که با همکاری نیروهای انتظامی، دستگاههای امنیتی و قضایی و همچنین سپاه و بسیج در این موارد، استان ما با مشکل خاص و لاینحلی مواجه نیست و در جمعآوری برخی از اتباع بیگانه غیرمجاز و ساماندهی آنها نیز میتوان گفت شاهد تغییری ملموس در حوزه امنیت استان و پایداری بیش از پیش این مقوله مهم امیدبخش در سطح استان هستیم.
ساماندهی اجتماعی در مناطق حاشیهنشین
این استاد دانشگاه اظهار کرد: در حوزه ساماندهی اجتماعی میتوان از مناطق حاشیهنشین استان که بعضاً مهاجرپذیر نیز هستند، یاد کرد؛ چراکه این حوزه در ابتدا در سطح استان از زیرساخت شهری و خدمات اجتماعی کمی برخوردار بود که با تلاش و مدیریت استاندار سمنان، تمام دستگاههای متولی مربوطه در این زمینه، به صورت جهادی پای کار آمده و در حد مقدورات مشکلات زیرساختی همچون آب، روشنایی، آسفالت، برق، پسماند و … برطرف شد.
قنبری اضافه کرد: اجرای طرحهای محرومیتزدایی به صورت ویژه با تعمیر منازل مسکونی محرومان، اعزام گروههای پزشکی، فرهنگی و آموزشی، ساماندهی زبالهگردها، ساماندهی متکدیان و معتادان متجاهر و کارتنخوابها، حمایت مادی و معنوی از سالمندان و بیماران و زیرپوشش قرار دادن بسیاری از مردم در بیمه سلامت از دیگر برنامههای حوزه سامانبخشی اجتماعی است که در دوره مدیریتی ۲۰ ماهه هاشمی استاندار سمنان و جهادی استان و با همکاری تمامی سازمانها، ترجمانها و مؤسسات انقلابی و فعال شاهد آن هستیم.
وی گفت: ایجاد کارگروههای اشتغالزایی بهویژه برای زنان سرپرست خانوار و بدسرپرست و طرح نوسازی و بهسازی بافت فرسوده مناطق استان از دیگر اقدامات مطلوب در حوزه ساماندهی اجتماعی با مدیریت استاندار سمنان است که در حوزه رشد اجتماعی میتوان به رشد فرهنگی، بصیرتی و تغییر مثبت در نوع نگاه عمومی مردم محلههای کم برخوردار استان به موضوعات در حوزههای نرمافزاری اشاره کرد.
این استاد دانشگاه اظهار کرد: زیباسازی، نقاشی، دیوارنویسی، برگزاری مسابقات فرهنگی و ورزشی و ایجاد و افزایش شور نشاط در محلات، برگزاری مراسم آبروی محلات و شهدا و برگزاری نمایشگاههای فرهنگی، هنری و صنایعدستی، تقویت بنیه آموزشی و تربیتی بهویژه برای جوانان و نوجوانان با محوریت مساجد و اعزام به اردوهای زیارتی و راهیان نور از جمله برنامههای رشد اجتماعی است که در زمان مدیریت استاندار فعلی سمنان با سرعت و شدت بیشتر در حال انجام است.
قنبری ادامه داد: یکی از مهمترین اقداماتی که در دوره مدیریتی استاندار سمنان صورت گرفته، برگزاری میز و کاروان خدمت در مساجد و محلات شهرها و روستاهای مختلف استان سمنان است که یکی دیگر از برنامههای رشد اجتماعی به شمار میآید تا تمام مسؤولان شهرستانی و استانی موظف شوند برای پاسخگویی و رفع مشکلات مردم از میز کاری خود فاصله گرفته و از اتاقهای خود خارج شوند و در میزهای خدمت حضور یابند.
وی تصریح کرد: پرواضح است که بهمنظور ایجاد فضای امیدآفرینی و وحدت بین مردم و مسؤولان، رسانهها نیز باید وظایف خود را بهدرستی ایفا و مطالبات مردمی را منعکس کرده و بیتردید در این راستا با رویکرد دانشبنیان در حوزه اقتصادی میتوان مشکلات را کاهش داد.
این استاد دانشگاه اظهار کرد: از آنجا که توجه به عناصر دانشبنیان در رویکردهای اقتصادی، زمینهساز خوداتکایی و خودکفایی اقتصادی میشود، باید رسانهها با پردازش اطلاعات و تنویر افکار عمومی، جامعه را به سمت اشتغال و تحقق برنامههای اقتصادی همسو با شعار سال مورد تأکید رهبر انقلاب سوق دهند.
رشد تولید دانشبنیان؛ موتور محرک اقتصاد کشور
این استاد دانشگاه اظهار کرد: با توجه به اینکه از یکسو هدف دشمن ناامید کردن مردم از آینده انقلاب و ایجاد فاصله میان مردم و مسؤولان است و از سویی دیگر دشمن قصد دارد با تحول رسانهای و تبلیغات منفی مانع از رشد و پیشرفت و توسعه رو افزون کشور در حوزههای مختلف شود، بر ضرورت روشنگری و بصیرت افزایی و امیدآفرینی در بین مردم تأکید میشود و در جامعه باید بذرامید تزریق شود که این فرضیه امیدآفرینی همان خواسته مقام معظم رهبری در این برهه حساس تاریخی است.
قنبری ادامه داد: در استان سمنان امکانات مناسب برای توسعه تولیدات در روستاها و نقاط مختلف شهرها وجود دارد و بهواسطه سفرهای شهرستانی استاندار سمنان به نقاط مختلف استان این امکانات از حالت بالقوه به بالفعل درآمده است که با مدیریت وی و همت نهادها و دستگاههای مختلف زمینه و میدان اصلی برای انجام کارهای جهادی و امیدافزایی بین مردم افزایش یافته است.
وی گفت: خوشبختانه در تحقق جهاد تبیین شاهد همافزایی گسترده با محوریت نخبگان حوزوی و دانشگاهی، فعالان رسانهای، ائمه جماعات، هیأت مذهبی، احزاب و گروههای سیاسی و دانشگاهیان و … هستیم که میتوان گفت در این زمینه سنگربندی درست و اساسی در برابر جنگ ترکیبی دشمن ایجاد شده و امید آن داریم که در پرتو عنایات خداوند سبحان و خاندان عصمت و طهارت (ع) و در سایهسار زعامت امام خامنهای و تلاش دولتمردان دولت مردمی آیتالله رئیسی، شاهد شکست تمامی ترفندها و نقشههای شوم بدخواهان و معاندان به منظور ایجاد ناامیدی و خلل در تحقق برنامهها و خدمات نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران باشیم.