نابودی اراضی کشاورزی و باغها تا تهدید امنیت غذایی در غرب استان سمنان
رییس سازمان جهاد کشاورزی سمنان با اشاره به بحران کمآبی و خطر خشک شدن باغها و اراضی زراعی غرب استان گفت: این چالش جدی امنیت غذایی منطقه را تهدید میکند.
محمدرضا قاسمی با بیان اینکه تامین آب کشاورزی از حبلهرود تاثیر مستقیم بر معیشت مردم غرب استان سمنان (شهرستانهای گرمسار و آرادان) دارد، افزود: کشاورزی در این منطقه به صورت معیشتی است و بهرهبرداران آن مالکانی هستند که معیشت خانواده خود را از این طریق تامین میکنند.
وی با اشاره به فعالیت ۱۰ هزار بهرهبردار بخش کشاورزی در غرب استان سمنان بیان کرد: ۲۷ هزار هکتار سطوح زراعی سالانه در این منطقه زیر کشت قرار دارد که ۱۸ هزار و ۵۰۰ هکتار از آن در فصل پاییز زیر کشت محصولهای راهبردی از جمله گندم و جو است.
رییس سازمان جهاد کشاورزی سمنان با بیان اینکه ۲۵ درصد از تولید گندم به مقدار بیش از ۲۳ هزار تن در استان متعلق به گرمسار و آرادان است، اظهار کرد: هشت هزار و ۴۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی در این منطقه کشت بهاره انجام میشود در ۲ سال گذشته به شدت دچار آسیب شده است.
وی ادامه داد: کشت پنبه به عنوان یکی از محصولهای عمده زراعی در فصل بهار است که در سال زراعی فعلی کشاورزان غرب استان سمنان نتوانستند کشت کنند.
آب مورد نیاز برای آبیاری باغها و اراضی زراعی تامین نمیشود
قاسمی با بیان اینکه کشت نکردن بهاره ارزش افزوده دارایی کشاورزان غرب استان سمنان، درآمد روزمره و معیشت آنان را تحت تاثیر قرار داده است، تصریح کرد: برای محصولهای پرسطوح در کشت پاییزه و بهاره بیش از ۲۰۰ میلیون متر مکعب آب لازم است که به دلیل عدم آورد مناسب رودخانه حبلهرود در سالهای اخیر، خشکسالی و برداشتهای غیرمجاز و نبود نظارت کافی در این مدت با کم آبیاری مواجه هستیم.
رییس سازمان جهاد کشاورزی سمنان با اشاره به اینکه کمآبیاری به کاهش سطح زیرکشت در غرب استان منجر شده است، اضافه کرد: ۱۱ هزار هکتار از اراضی غرب استان سمنان را باغها تشکیل میدهد که افزون بر ۹۰ میلیون متر مکعب نیاز آبی این بخش است.
وی تاکید کرد: آب مورد نیاز باغها نیز به طور کامل تامین نمیشود و همین مساله باعث خشک شدن بخش زیادی از باغهای این شهرستانها و کاهش بازدهی باغها موجود شده است.
کشت جالیزی در بالادست حبلهرود شایع است
قاسمی با اشاره به ابلاغ الگوی کشت به بهرهبرداران کشاورزی در استان سمنان و به ویژه شهرستانهای گرمسار و آرادان انجام شده است، گفت: کشاورزان غرب استان در این راستا همکاری خوبی داشتند اما در بالادست حبلهرود در استان تهران بخش عمدهای از محصولهایی که کشت میشود غیراساسی و غیرراهبردی است.
وی تاکید کرد: کشت جالیزی در بالادست بسیار شایع است و محصولهایی از جمله کدو، لوبیا، خیار بوتهای در این منطقه کشت میشود و بیشتر بهرهبرداران آن اتباع خارجی هستند.
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان به خطر خشک شدن باغها و حتی گلخانهها در غرب استان تاکید کرد و افزود: بسیاری از سرمایهگذاریها در بخش کشاورزی و حتی دامپروری در گرمسار متوقف شده و این موضوع میتواند در آینده امنیت غذایی منطقه را نیز تهدید کند.
توسعه باغها، ویلاسازی در قالب تصرفهای غیرمجاز مانع رسیدن آب و تحویل حقابه قانونی به بهرهبرداران غرب استان سمنان میشود.
شهرستانهای گرمسار و آرادان در غرب استان سمنان در مجموع حدود ۱۰۰ و ۲۰ هزار نفر جمعیت دارند که از این تعداد حدود ۱۰۰ هزار نفر در گرمسار (غربیترین شهرستان سمنان) ساکن هستند.