مهار رشد مراکز عرضه دخانیات اقدامی برای مراقبت از جوانان در مقابل اعتیاد
«حفاظت از کودکان و نوجوانان با ترویج اماکن عاری از دخانیات» شعار روز دوم «هفته ملی بدون دخانیات» است و مهار رشد مراکز عرضه دخانیات در مناطق مختلف از جمله سمنان از راهکارهای مراقبتی و پیشگیرانه برای تحقق این شعار محسوب میشود.
پنجم تا یازدهم خرداد هفته ملی بدون دخانیات با شعار ملی «حفاظت از کودکان و نوجوانان در برابر دخانیات؛ حق و مسئولیت همگانی» گوشزدی به خانواده و جامعه است که بدانند مصرف دخانیات از جمله سیگار و قلیان به عنوان دروازه درگیری با اعتیاد محسوب میشود، ولی همچنان مصرف آن در بین جوانان به بهانه و با عنوان «تفننی» رو به افزایش است و مراکز عرضه آن در سمنان نیز نسبت به سالهای گذشته افزایش زیادی داشته است.
آنچه که به اذعان غالب مردم سمنان جای تعجب دارد رشد قارچگونه مراکز عرضه دخانیات در این دیار است و این پرسش برای مردم وجود دارد که چرا با فعالیت مراکز عرضه دخانیات برخورد نمیشود و بر شمار این مراکز افزوده میشود؟ اگر شبها برای خرید کالا از خانه بیرون بیاییم، بیشتر از مغازههای فروش کالا، مغازههای عرضه دخانیات با نورپردازیهای خیرهکننده، چشمها را محو خود میکند؟
اواخر دهه ۹۰ اعلام شد حدود یکهزار مرکز قانونی و مجوزدار عرضه سیگار در استان سمنان وجود دارد که بدون شک اکنون تعداد این مراکز در استانِ بیش از ۷۰۲ هزار نفری افزایش یافته است و این افزایش نشانه وجود تقاضا در این بخش است؛ چرا که مراکز عرضه سیگار میتوانند مشوق میزان تقاضا و نیز ایجاد پاتوق های جدیدی برای سودآوری باشند.
مصرف تفننی دخانیات خودفریبی و مقدمهای بر شروع اعتیاد و مصرف مواد مخدر و منشا بروز سایر آسیبهای اجتماعی از جمله طلاق، کودکآزاری، دزدی، تکدیگری و همسرآزاری است و عوارض ناشی از آن تهدیدی جدی برای خانواده ها و سپس جامعه است.
طبق آخرین آمارهای اعلام شده ۵۵ درصد طلاق و ۶۵ درصد همسرآزاری جامعه از اعتیاد نشات می گیرد که نشان از گستردگی آسیب این بلای خانمان سوز است. مشارکت همگانی، عزم جزم، داشتن برنامه مدون و کارشناسی با پرهیز از موازیکاری دستگاههای اجرایی متولی فرهنگی و مقابله با رشد قارچ گونه مراکز عرضه دخانیات از جمله راهکارهاست.
موضوع آسیبهای اجتماعی در کنار مسوولیت اجتماعی از دغدغههای رهبر معظم انقلاب است و اعتیاد محوری ترین معضل اجتماعی است و هر چه در زمینه مقابله و پیشگیری با اعتیاد اقدامهای موثر انجام شود، سرمایهاجتماعی و نیروی انسانی سالم خواهیم داشت که این سرمایه منجر به داشتن جامعه پویا میشود.
آنچه که پیشگیری از اعتیاد و کاهش میل به دخانیات در جوانان را به همراه خواهد داشت این است که باید به فکر جایگزینی مناسب برای سیگار در بین اقشار جامعه به ویژه نسل جوان بود.
عواملی همچون نبود آموزشهای مناسب و بهره نگرفتن از مشاوران، درگیریهای خانوادگی، معتادبودن یکی از زوجها و یا هر دو، افسردگی و نداشتن نشاط اجتماعی، از جمله عوامل گرفتاری در دام دخانیات و به دنبال آن اعتیاد است و آموزش مهارت «نه گفتن» به نوجوانان کمک زیادی به پیشگیری از کشیده شدن آنها به سمت سیگار و مواد مخدر دارد.
همچنین انتظار میرود در کنار فعالیتهای فرهنگی برای داشتن جامعه عاری از دخانیات، فعالیت مراکز عرضه مواد دخانی در استان سمنان به منظور اجرای قوانین این بخش توسط گشتهای مشترک دستگاه اجرایی و قضایی به صورت ویژه رصد شود، تا این مراکز تبدیل به پاتوقی برای عرضه دیگر مواد افیونی نشوند و جوانان این مملکت را که آیندهساز کشور هستند، بدبخت نکنند و به خاک سیاه ننشانند.