معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان:
سرطان های موجود در شهر سمنان مرتبط با ماده “سیلیس” نمی باشد
رئیس مرکز بهداشت استان سمنان با بیان اینکه بیماری سیلیکوزیس ناشی از سیلیس موجود در هوا، یک بیماری کشنده است، گفت: این ماده فقط منحصر به کارخانه های” فروسیلیس” نیست و در بسیاری از شرکت ها و معادن مرتبط با سنگ و شن و ماسه، نیز یافت می شود.
رئیس مرکز بهداشت استان سمنان با بیان اینکه بیماری سیلیکوزیس ناشی از سیلیس موجود در هوا، یک بیماری کشنده است، گفت: این ماده فقط منحصر به کارخانه های” فروسیلیس” نیست و در بسیاری از شرکت ها و معادن مرتبط با سنگ و شن و ماسه، نیز یافت می شود.
دکتر سید سعید کسائیان با اشاره به اینکه سنجش مقدار ماده “سیلیس” در داخل کارخانجات بر عهده دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان و در خارج از کارخانجات بر عهده محیط زیست می باشد، بیان کرد: همکاران ما در دانشگاه علوم پزشکی سالانه مواد مختلف موجود در فضای کارخانه ها که در شرکت فروسیلیس ماده “سیلیس” می باشد، را اندازه گیری می کنند و شرکت های ارزیاب نیز با اطلاع قبلی در حضور کارشناسان دانشگاه علوم پزشکی با سنجش میزان این ماده در نقاط مختلف کارخانه، توصیه های لازم از قبیل: وسایل حفاظت شخصی، محدود کردن ساعت کاری در یک نقطه خاص، انجام کارهای مهندسی و یا حتی تعطیلی یک قسمت خاص را انجام می دهند که در شرکت فروسیلیس سمنان با انجام اقداماتی از قبیل: فیلتر جمع آوری ذرات غبار، هود مکنده و جداسازی غبار، آسیب های احتمالی را به حداقل رسانده اند و علاوه بر این موارد با انجام معاینات دوره ای برای کارگران با ظاهر شدن علائم اولیه یک بیماری نسبت به تعویض محل کارایشان اقدام می شود.
وی با بیان اینکه محیط زیست طبق قانون هوای پاک اعداد مربوط به مواد مختلف از جمله”سیلیس” را در نقاط مختلف شهر می سنجد، گفت: چنانچه مقدار عدد موجود از حد مجاز بالاتر رفت، به مردم اطلاع رسانی می شود.
این عضو هیات علمی گروه پزشکی، اجتماعی و خانواده دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان در خصوص سرطانهای رایج در شهر سمنان، گفت: بالاترین سرطانهای موجود در شهر سمنان، سرطان پوست، ریه، روده بزرگ، پستان، پروستات، معده و مری می باشد که این موارد، مطابق با رنج کشور و مرتبط با علت های مختلف است.
وی با بیان اینکه سرطانهای موجود در سمنان، مرتبط با ماده “سیلیس” نمی باشد، افزود: بیشترین علت سرطان در ایران و جهان مربوط به سیگار است و رژیم های غذایی نامناسب، عدم فعالیت فیزیکی و مصرف الکل در رده های بعدی قرار دارند و سپس مواردی مانند: آلودگی هوا، پرتوها و خاک به عنوان علتهای ثانویه مطرح می شوند و مواردی همچون اشعه رادون قرمز ناشی از مصالح ساختمانی رنگی که در خانه های قدیمی به کار رفته، استفاده مکرر از کولر ماشینی که در معرض آفتاب بوده و یا حتی مصرف زیاد سوسیس و کالباس نیز اگربا عوامل دیگر چون ژنتیک همراه شود، در بلند مدت، سرطان زا می باشد.
معاون بهداشتی دانشگاه با اشاره به اینکه رنج نسبی سرطان در ایران نیز همانند دیگر کشورهای جهان رو به افزایش است، گفت: افزایش سن یکی از دلایل اصلی سرطان است به طوری که با افزایش میانگین سنی از ۲۰ سال به ۳۰ سال در حال حاضرو افزایش سالمندی، این بیماری نیزبه مرور افزایش یافته است.
دکتر کسائیان با بیان اینکه سیلیکوزیس یک نوع بیماری ناشی ازماده “سیلیس” می باشد، اظهار کرد: تاکنون موردی از این بیماری در سطح شهر سمنان گزارش نشده و اگر هم وجود داشته به تعداد خیلی محدودی بوده است که مشخص نیست به خاطر وجود این ماده باشد یا همزمان دلایل دیگری نیز در آن دخیل باشد؛ گرچه این بیماری بیشتردر کسانی به وجود می آید که دراین کارخانجات و معادن، بدون رعایت توصیه های بهداشتی کار می کنند که آنهم چند سال طول می کشد تا به سرطان برسد و ممکن است فرد، قبل از ابتلا به سرطان بر اثر بیماری دیگری از دنیا برود.
وی اظهار کرد: وجود ارتباط بین بیماری سرطان با شرکت های فروسیلیس به هیچ عنوان پذیرفتنی نیست و هر شخصی در این زمینه ادعایی دارد با مدارک و مستندات علمی وارد بحث شود.
رئیس مرکز بهداشت استان با بیان اینکه سنجش مواد موجود در هوا بر عهده محیط زیست است، گفت: در سال ۱۴۰۰ طبق اندازه گیری های محیط زیست، اندازه سیلیس در سطح شهر سمنان در حد”مجاز” اعلام شد و گفته شد مقداری که از این ماده وجود دارد در حد بیماری زا نیست، ضمن اینکه در این مدت محیط زیست ۵ نامه به فروسیلیس مبنی برعدم افزایش ظرفیت تولید، صرف مدت زمان کمتر در مکانهای با آلودگی بیشتر و تقسیم ساعت کار در یک مکان خاص بین افراد مختلف و.. ارسال کرده است و در شرکت نیز علاوه بر ایجاد تغییرات کلی، ایستگاه سنجش کیفیت هوا نیز ایجاد شده است.
دکتر کساییان با بیان اینکه آخرین تاریخ حضور شرکت اندازه گیری در کارخانه فروسیلیس، مرداد ماه سال ۱۴۰۱ بوده است، افزود: شرکت اندازه گیری با اطلاع قبلی به دانشگاه علوم پزشکی و با حضور نماینده دانشگاه، ارزیابی های متعدد از نقاط مختلف شرکت را انجام داده و توصیه های لازم را صادرکرده است.
وی در خصوص نتایج این ارزیابی ها، گفت: ماده سیلیس انواع مختلف از جمله کریستالی و غیر کریستالی دارد که برخی انواع آن بیمازا و برخی بی خطر است ونوع خطر زای آن بستگی به عوامل مختلف از جمله میزان قرار گرفتن فرد در محیط دارد که نوع فعالیت شخص و زمان و مکان دقیق فعالیت،طبق فرمول سنجیده می شود ومطابق عدد به دست آمده میزان فعالیت شخص در محیط، تعیین می شود به عنوان مثال تا یک زمان بندی مشخص، کار کردن در یک محیط غیر مجاز، خطری را متوجه فرد نمی کند چون سیستم بدن انسان تا اندازه ای توانایی دفع مواد زاید را دارد ولی این زمان نباید افزایش یابد و از ۵۵ نفری که توسط این شرکت اندازه گیری مورد ارزیابی قرار گرفتند هیچ موردی از بیماری ” سیلیکوزیس” یافت نشد؛ علاوه بر آن در شرکت هایی مانند فروسیلیس که مساله بیماریهای مرتبط با ریه در آن جدی تر است در معاینات سالانه مرکز بهداشت کار شرکت، مواردی چون رادیوگرافی قفسه سینه، اسپیرومتری و.. با جدیت بیشتری انجام می شود و در کل طبق تمهیدات وزارت کار، کارخانجاتی مانند فروسیلیس مشمول مشاغل سخت و زیان آور می شوند تا با بازنشستگی زودتر، عوارض ناشی از کار به حداقل برسد.