رویکرد جدید کتابخانههای عمومی چیست؟
معاون برنامهریزی پژوهش و فناوری اطلاعات نهاد کتابخانههای عمومی کشور با اشاره به تغییر رویکرد و رکن کتابخانههای عمومی گفت: اعضای جدید کتابخانههای عمومی جزو جامعه خدمتگیران محسوب میشوند.
سیدباقر میرعبداللهی، معاون برنامهریزی، پژوهش و فناوری اطلاعات نهاد کتابخانههای عمومی کشور در هشتمین رویداد ملی کسب و کار در کتابخانههای عمومی که در سالن اجتماعات کتابخانه مرکزی سمنان برگزار شد، با اشاره به اینکه مدیران غیرنهادی در استان سمنان به خوبی به جزئیات امور فرهنگی این استان وقوف دارند، اظهار کرد: جای مباهات است که مدیران غیرنهادی استان سمنان به مسأله فرهنگ اهمیت میدهند و به موضوع کسب و کارهای کوچک در کتابخانههای عمومی ورود کردهاند.
وی با بیان اینکه امروز رویکرد اساسی کتابخانههای عمومی در کشور تغییر یافته است، اضافه کرد: تصویری که از کتابخانههای عمومی و کارکرد جدید آن داریم، قطعاً چیزی غیرازآن نیست که ما اکنون تجلی آن را در این جلسه به وضوح مشاهده میکنیم.
معاون برنامهریزی، پژوهش و فناوری اطلاعات نهاد کتابخانههای عمومی کشور ضمن بیان اینکه تعریف عضو از کسی که کارت عضویت رسمی دارد، تغییر کرده و اکنون اعضای کتابخانههای عمومی به جامعه خدمتگیر تبدیل شدهاند، افزود: امروز اعضای کتابخانههای ما کسانی هستند که شاید حتی از وجود کتابخانه بیاطلاع باشند؛ اما از همان کتابخانه به طرق مختلف خدمات دریافت میکنند.
میرعبداللهی با اشاره به اینکه امروز خدماتی که کتابداران ارائه میدهند، به قفسه کتاب و امانت محدود نمیشو؛ بلکه با ورود آنان به موضوعات فرهنگی مختلف نظیر کسب و کارهای کوچک در کتابخانههای عمومی، اتفاقات بسیار خوبی برای مراجعان و مردم رقم خورده است، بیان کرد: افتخار میکنم در نهادی خدمت میکنم که کتابداران آن نهتنها اینگونه میاندیشند بلکه فراتر رفته و اینگونه فعالیت میکنند و منشأ اثرگذاری و برکت هستند.
وی به خطبه امام علی (ع) اشاره کرد و گفت: ایشان اصحاب خود را به علم نافع یعنی همان علمی که ضرورت بیشتری دارد و مهارت افزاتر است، سفارش میکنند؛ بنابراین کتابداران ما نیز باید با بهکارگیری ابزارهای ادراکی خود از دانش سودمند خود به خوبی استفاده کنند.
معاون برنامهریزی، پژوهش و فناوری اطلاعات نهاد کتابخانههای عمومی کشور کتابخانه عمومی را خانه دانش توصیف کرد و افزود: پیشنهاد مدیران و کتابداران خواندن کتاب خوب است؛ زیرا خواندن هر کتابی برای هر شخصی نهتنها خوب نیست؛ بلکه میتواند مضر هم باشد.
وی تأکید کرد: فعالیت نهاد کتابخانههای عمومی کشور تنها برگزاری همایش نیست؛ بلکه مدیران نهاد کتابخانههای عمومی کشور به دنبال آن هستند که با برگزاری این قبیل همایشها، مردم نتیجه و ثمره آن را در آینده مشاهده کنند.
سمنان در شاخص کیفیت نیروی انسانی یک استان ویژه است
محمدرضا صادقی، معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری سمنان نیز در این همایش با بیان اینکه استان سمنان از برخی ظرفیتها مثل ظرفیت اقتصاد دریا، پتروشیمی، اقتصاد مرز، فضای جلگهای و … برخوردار نیست، گفت: شاخصهای که این استان را متمایز میکند، ظرفیت و کیفیت نیروی انسانی آن است؛ استان سمنان تاکنون شخصیتهای بزرگی تحویل جامعه داده است و درواقع امروز این قابلیت در سمنان وجود دارد که به استانهای دیگر کشور هیأت علمی اعزام میکنیم.
وی ضمن بیان اینکه در سال گذشته در شاخص رشد اقتصادی در سمنان، بعد استانهای بوشهر و هرمزگان موفق به کسب رتبه سوم در کشور شدهایم، تصریح کرد: این اتفاق مهم با تکیه بر استفاده صحیح از ظرفیتها و امکانات موجود در استان بوده است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری سمنان ادامه داد: در حوزه کتاب و کتابخوانی یک ظرفیت بالقوه وجود دارد و با توجه به پراکندگی جغرافیایی استان سمنان و اینکه کتابخانههای عمومی در همه جای این استان فعالیت دارند میتوان آن را به اقتصاد ربط داد و ما میتوانیم در تشکیل خوشههای کار و مهارت، یاریگر کتابخانههای عمومی باشیم.
صادقی تصریح کرد: برای موفقیت یک کسب و کار ابتدا نیاز به تسهیلگری صحیح است تا آن کسب و کار با شکست مواجه نشود و به چالش برخورد نکند و امور اقتصادی استانداری سمنان این آمادگی را دارد با معرفی تسهیلگران یاریگر این نوع کسب و کار در استان باشد؛ با اعلام نظر اداره کل کتابخانههای عمومی استان و تعیین الزامات، میتوانیم مسأله کسب و کارهای کوچک استان سمنان را در شورای برنامهریزی مطرح کنیم و بر اساس تسهیلات تبصره ۱۶ امسال، برشی را برای این اداره کل در نظر گرفته و وامهای قرضالحسنه به کسانی که کسبوکار کوچکی راهاندازی کردهاند، اختصاص دهیم.
وی ورود نهاد کتابخانههای عمومی استان سمنان به مسأله کسب و کارهای کوچک را مبارک خواند و افزود: آمادگی برخط کردن همه دستگاههای اجرایی استان سمنان و به میدان آوردن تسهیلگرانی نظیر پاک علم و فناوری و دیگر دستگاههای اجرایی برای کمک به توسعه این نوع کسب کارها را داریم.
کتابداران کنشگران فرهنگی و اجتماعی جامعه هستند
مصطفی مرادی، مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری سمنان نیز در این جلسه ضمن تأکید بر اینکه باید به سمتی حرکت کنیم تا کارکردهای کتابخانههای عمومی در کشور را توسعه دهیم، گفت: باید تلاش کنیم تا پیشفرضی که در اذهان برخی افراد جامعه وجود دارد را تغییر دهیم و کتابداران به عنوان کنشگران فرهنگی و اجتماعی جامعه میتوانند در این تغییر بسیار اثرگذار باشند.
وی با بیان اینکه بهرهبرداری از عاملیت کتابداران به عنوان کسانی که قابلیت انجام فعالیتهای فردی و اجتماعی در جامعه دارند میتواند منجر به وقوع اتفاقات خوبی در مجموعه کتابخانههای استان شود، افزود: برای توسعه کارآفرینی در استان سمنان میتوانیم با مجموعههای مختلف ارتباط بگیریم و با ورود به کارگاههای تولیدی کوچک آنها را به حوزه کتابخانهها همافزا کنیم؛ اگر بتوانیم فرهنگ کارآفرینی را در لایههای جامعه گسترش دهیم، قطعاً سرمایهگذاری خوبی برای توسعه اشتغال و آینده است.
مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری سمنان با بیان اینکه مجموعه کتابخانههای عمومی استان میتوانند به عنوان بنگاههای آموزش توانمندسازی در زمینه کارآفرینی فعالیت کنند و با ارتباطات سازنده کمک شایانی به توسعه کارآفرینی و رونق کسب و کارهای کوچک در محلههای مختلف ازجمله روستاها شوند، خاطرنشان کرد: هرچقدر بتوانیم دامنه این توانمندیها را به کودکان و نوجوانان به واسطه قابلیت یادگیری و استعدادی که دارند اختصاص دهیم، خروجی بهتری میتوانیم داشته باشیم.
مرادی تأکید کرد: تمام تلاشمان در مجموعه استانداری سمنان این است تا بستری فراهم آوریم که فعالیتهایی اینچنینی در استان سمنان گسترش پیدا کند.
«خدماتمحوری» رویکرد کتابخانههای عمومی
محمد طاهریان، مدیرکل کتابخانههای عمومی استان سمنان نیز در این برنامه ضمن خوشآمدگویی به همه حاضران در جلسه گفت: رهبر فرزانه انقلاب در سالهای اخیر شعارهای سال را اقتصادی نامگذاری کردهاند و این مسأله، پرداختن به موضوع اقتصاد را دوچندان میکند.
وی با بیان اینکه رویکرد «خدماتمحوری» کتابخانههای عمومی یکی از سیاستهای اصلی نهاد کتابخانههای عمومی کشور در دوره جدید است و کتابخانهها به عنوان یک پایگاه فرهنگی در همه عرصهها نظیر کسب و کارهای کوچک فعال هستند، تصریح کرد: کتابخانههای عمومی با توجه به کار ویژههای تعریفشده آگاهی، آموزش و آفرینش، میتوانند مانند پلی عمل کرده و نقش اثرگذاری در این زمینه داشته باشند و حمایت از کسب و کارهای کوچک و مشاغل خانگی یکی از مهمترین خدماتی است که در کتابخانههای عمومی در حال انجام است.
مدیرکل کتابخانههای عمومی استان سمنان هدف از ایجاد رویدادهای کسب و کارهای کوچک و خانگی در کتابخانههای عمومی را ایجاد اشتغال، مهارتآموزی و کمک به اقتصاد مردم و جوانان دانست و تصریح کرد: رویکرد نهاد کتابخانههای عمومی تعریف خدمات بیشتر به اعضای کتابخانههای عمومی و مردم مناطق است و این رویدادها که بر اساس نیازسنجیهایی که صورت گرفته و ظرفیتهای موجود کتابخانهها برگزار میشود و علاوه بر دانشافزایی نوجوانان، جوانان و بانوان در کسب مهارت به اقتصاد آنان نیز کمک میکند.
طاهریان با بیان اینکه حمایت از کسب و کارهای کوچک در استان سمنان ما سابقه طولانی دارد و قبل از اینکه این موضوع اعلام سراسری شود در برخی کتابخانههای عمومی استان پیگیری شده است، گفت: از سال گذشته به صورت مدون پیگیر این رویداد هستیم و میتوان گفت در همه شهرستانهای استان به این مسأله پرداخته میشود.
وی از برگزاری دورههای آموزشی کارآموزان و مربیان با توجه به رستههای شغلی در هر منطقه و کتابخانه و همچنین به جلساتی که برای موضوع کسب و کار در کتابخانههای عمومی با حضور کارشناسان و صاحبنظران برگزار شد اشاره کرد و افزود: در همین راستا جلساتی با سازمانهای مختلف اداری، سمنهای مختلف صنفی و دانشگاههای پیام نور، جامع علمی و کاربردی، آزاد اسلامی و دانشگاه سمنان برگزارشده است تا بتوانیم از ظرفیتهای این دستگاهها نیز به نحو احسن برای این موضوع بهرهمند شویم.
رضا عبداللهزاده، معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامهریزی استان سمنان نیز در این مراسم به جایگاه بازاریابی در حوزه کسبوکار پرداخت و گفت: خیلی از کسبوکارها به محض راهاندازی با شکست مواجه میشوند و وقتی دلیل شکست را صاحبان آنها میپرسیم بیشتر آنها مشکلات بازار را عنوان میکنند و اینکه نمیتوانند در بازار رقابت کنند، بنابراین کسبوکارشان با مشکل مواجه میشود.
وی با اشاره به تعاملی که میان انجمن بازاریابی استان سمنان و اداره کل کتابخانههای عمومی وجود دارد، گفت: بر این اساس، این آمادگی از سوی انجمن وجود دارد تا کارگاههایی تخصصی در حوزه کسب و کار برای صاحبان مشاغل خانگی برگزار کنیم.
رئیس انجمن بازاریابی استان سمنان با بیان اینکه امروز در راهاندازی کسب و کار به سرمایه زیاد نیازی نیست و باید از شرایط بازار اطلاع دقیقی داشته باشیم، ادامه داد: وقتی میخواهیم کسب و کاری را آغاز کنیم باید چند پرسش اساسی برای خود مطرح کنیم، اینکه چرا این محصول را تولید میکنیم، برای چه کسی تولید میکنیم؟ و چگونه تولید میکنیم؟ و آیا این کسب و کار و محصولی که میخواهیم تولید کنیم بازار کار دارد یا خیر؟
وی همچنین به فرمول هفت «ت» مرحوم احمد روستا، پدر علم بازاریابی نوین ایران اشاره کرد و توضیحاتی در این خصوص ارائه داد.
میثم مدرسی، عضو هیأت علمی گروه آموزشی مدیریت کارآفرینی استان سمنان نیز با بیان اینکه کتابخانههای عمومی در استانها منشأ خیر و برکت برای افراد جامعه بودهاند، بیان کرد: این اماکن که محل تربیت انسانهای بزرگی بوده، امروزه در حوزه توسعه کسب و کارها ورود کردهاند که نسبت به این مسیر روشن، بسیار خوشبین هستم و باید به مجموعه کتابخانههای عمومی تبریک گفت.
وی «توانمندسازی» و «شبکهسازی» کارآفرینان را از دیگر مأموریتهای کتابخانههای عمومی در مورد کسب و کارها دانست و بیان کرد: کتابخانههای عمومی یا کتابخانههای دانشگاهی هنوز هم برای تمام افراد جامعه، وجاهت دارند؛ بنابراین باید از این ظرفیت خوب و مناسب در راستای تحقق اهداف حوزه کسب و کار بهره لازم را برد.
در ادامه این برنامه که بهطور همزمان وزنده در فضای اسکای روم، آپارات و سایت نهاد کتابخانههای عمومی کشور پخش میشد، فانی مایانی، کارآفرین برتر کشوری و کتابداران و فعالان حوزه کسب و کار ضمن ارائه مطالبی در خصوص کسب و کار خود، به بیان تجربیات خود در کتابخانههای عمومی پرداختند.
بازدید از نمایشگاه کسب و کارهای کوچک، پایانبخش هشتمین رویداد ملی کسب و کار در کتابخانههای عمومی استان سمنان بود.
در این رویداد محمدرضا صادقی، معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری سمنان؛ مصطفی مرادی، مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری سمنان؛ محمد طاهریان، مدیرکل کتابخانههای عمومی استان سمنان؛ رضا عبدالهزاده، معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامهریزی و رئیس انجمن بازاریابی استان سمنان؛ میثم مدرسی، عضو هیأتعلمی گروه آموزشی مدیریت کارآفرینی؛ فانی مایانی، کارآفرین برتر کشوری و جمعی از استادید دانشگاهها، رؤسای ادارات و کتابداران و فعالان حوزه کسب و کار حضور داشتند.