برداشت بیرویه آب از دشتهای ممنوعه شاهرود/ مالکان چاهها جریمه میشوند
مدیر امور منابع آب شهرستان شاهرود از برخورد با عاملان برداشت اضافه آب از چاههای دشتهای ممنوعه شاهرود، بسطام و بیارجمند خبر داد.
سیدحسین حسینی، مدیر امور منابع آب شهرستان شاهرود در جلسه شورای حفاظت از منابع آب شهرستان شاهرود اظهار کرد: بر اساس مصوبات قبلی این شورا، دستگاههای اجرایی تا پایان فروردینماه موظف به نصب کنتور هوشمند روی چاههای در اختیار خود هستند.
وی با بیان اینکه نصب کنتور هوشمند روی چاههای در اختیار دستگاههای اجرایی به جد پیگیری میشود و در حال انجام است، تصریح کرد: ۱۱ دستگاه اجرایی دارای چاه مشمول این طرح بوده و باید ۳۴ حلقه چاه در اختیار خود را به کنتور هوشمند مجهز کنند.
مدیر امور منابع آب شهرستان شاهرود با بیان اینکه تاکنون اقدامات مطلوبی در این حوزه انجام شده است، افزود: برخی دستگاه به نصب کنتور هوشمند روی چاه در اختیار خود اقدام کرده، برخی کنتور خریداری کردند و تعدادی نیز در حال تأمین اعتبار برای اجرای این طرح هستند.
حسینی با بیان اینکه برخورد با چاههای دارای اضافه برداشت از دیگر اقدامات انجامشده در راستای اجرای طرحهای احیا و تعادل بخشی است، افزود: در این راستا، چاههای دارای اضافه برداشت قابلتوجه در دشتهای ممنوعه شاهرود، بسطام و بیارجمند شناسایی شدند و اقدامات لازم برای رفع اضافه برداشت از آنها در حال انجام است.
وی با اشاره به آماری از تعداد چاههای دارای اضافه برداشت افزود: در دشت ممنوعه شاهرود، ۱۹ حلقه چاه، بیارجمند ۱۹ حلقه چاه و بسطام ۱۷ حلقه چاه دارای اضافه برداشت شناسایی و اقدامات لازم برای رفع اضافه برداشت در دست اقدام است.
مدیر امور منابع آب شهرستان شاهرود گفت: مالکان چاههای دارای اضافه برداشت، علاوه بر اینکه مشمول پرداخت خسارت وارد شده به آبخوان میشوند، باید نسبت به کاهش قدرت منصوبات تا حد بهرهبرداری به میزان دبی مجاز مندرج در پروانه چاه اقدام کنند.
حسینی با بیان اینکه جلوگیری از اضافه برداشت در چاهها در کاهش کسری مخزن مؤثر است، گفت: خوشبختانه با اقدامات انجام شده و با اجرای طرحهای احیا و تعادل بخشی، روند فزاینده افت سطح آب زیرزمینی در دشتها در سال آبی قبلی کند شده و این نشان میدهد که اقدامات انجام شده اثربخش است.
وی افزود: با بررسی انجام شده روی هیدروگراف واحد دشتهای بسطام و شاهرود مشخص شد که اقدامات انجام شده در راستای اجرای طرحهای احیا و تعادل بخشی سبب تأثیر مثبت روی روند افت سطح آب سفرههای آب زیرزمینی شده است.