تأمین آب پایدار برای استان سمنان در دستور کار است
مدیرعامل آب منطقهای سمنان با اشاره به صحبتهای اخیر استاندار سمنان در مورد انتقال آب خلیج فارس به استان گفت: پیگیریها و بررسیهای لازم در حال انجام است تا گزینههای ممکن برای تأمین آب پایدار استان مشخص شود.
به گزارش خبرگزاری فارس از سمنان، حمید احسانی، مدیرعامل شرکت آب منطقهای سمنان صبح امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه که در سالن جلسات اداره کل آب منطقهای این استان برگزار شد، با اشاره به وضع نگرانکننده منابع آب زیرزمینی در استان، اظهار کرد: در حوزه آبهای زیرزمینی شرایط خوبی نداریم و خشکسالیهای مکرر نیز این وضع را تشدید کرده است.
وی افزود: این شرایط باعث شده که روند کاهش سطح آبهای زیرزمینی ادامه یابد و منابع آبی ما رو به بهبود نباشد و تمام تلاش ما بر این است که سرعت پیشروی بحران را کاهش دهیم؛ اما اصل افت منابع زیرزمینی همچنان پابرجاست و تبعات آن برخی شهرستانهای استان، بهویژه سمنان و دامغان، را تحت تأثیر قرار داده است.
۷ محدوده مطالعاتی سمنان؛ در معرض فرونشست بحرانی
وی با اشاره به اینکه برخی شهرستانهای سمنان و دامغان در وضع بحرانی فرونشست زمین قرار دارند، افزود: طبق اعلام معاون وزیر نیرو و بر اساس بخشنامه جدید، هفت محدوده مطالعاتی استان که در معرض خطر فرونشست بحرانی قرار دارند، مشمول ممنوعیت کفشکنی چاهها شدهاند.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای سمنان گفت: تا پیش از این، چاههایی که دچار کاهش آبدهی میشدند، میتوانستند تقاضای کفشکنی داده و سطح آب خود را تا حدی احیا کنند، اما در این محدودهها، دیگر چنین اجازهای داده نمیشود، مگر اینکه سازمان زمینشناسی کشور تأیید کند که منطقه از وضع بحرانی خارج شده است.
تعریف پروژههای مختلف برای مدیریت منابع آب
مدیرعامل آب منطقهای سمنان درباره اقدامات انجامشده برای مدیریت منابع آبی تصریح کرد: پروژههای مختلفی برای مدیریت منابع آب تعریف شده است؛ یکی از مهمترین این اقدامات، نصب سیستمهای کنترل هوشمند روی چاههای آب است که از گذشته آغاز شده و همچنان ادامه دارد.
احسانی بیان کرد: این موضوع در قانون برنامه هفتم توسعه نیز مورد تأکید قرار گرفته و تمامی دستگاههای دولتی، نهادهای عمومی غیردولتی و حتی نیروهای مسلح مکلف شدهاند که برداشتهای آبی خود را تحت کنترل هوشمند قرار دهند.
کاهش میزان اضافهبرداشت از چاههای مجاز
وی ضمن تأکید بر پایبندی مردم استان سمنان به قوانین برداشت آب، خاطرنشان کرد: این استان به دلیل فرهنگ بالای مردم و شرایط خاص خود، کمتر با چاههای غیرمجاز مواجه است؛ با این حال، میزان اضافهبرداشت از چاههای مجاز همچنان قابل توجه است.
مدیرعامل آب منطقهای سمنان افزود: بر اساس آمار، در گذشته سالانه حدود ۱۳۰ میلیون مترمکعب اضافهبرداشت ثبت میشد که اکنون این میزان به ۱۰۰ میلیون مترمکعب کاهش یافته است.
احسانی از برخورد با اضافهبرداشتهای غیرمجاز خبر داد و گفت: در سال گذشته بیش از ۱۷ میلیون مترمکعب اضافهبرداشت از چاههای مجاز شناسایی و از آن جلوگیری شد؛ همچنین، درخواستهای مردمی در حوزه آب نیز مورد رسیدگی قرار گرفته است.
وی عنوان کرد: در سال جاری، ۱۶۵ مورد از درخواستهای مرتبط با این حوزه بررسی شد که در مقایسه با ۳۰ مورد در سال ۱۴۰۰، رشد پنج برابری را نشان میدهد.
اجرای پروژههای مختلف برای مدیریت منابع آبی سمنان
مدیرعامل آب منطقهای سمنان با اشاره به محدودیتهای موجود در تأمین آب برای پروژههای عمرانی، تصریح کرد: با وجود مشکلات متعدد، پروژههای مختلفی برای تأمین و مدیریت منابع آبی استان در حال اجرا است.
احسانی ادامه داد: برخی شهرستانهای استان سمنان با چالشهای بیشتری مواجه هستند؛ اما اقدامات لازم برای تأمین آب پایدار در این مناطق در دستور کار قرار دارد.
لزوم همکاری مردم و رسانهها در مدیریت بحران آب
وی از تلاش رسانهها در اطلاعرسانی وضع منابع آبی تقدیر کرد و گفت: امیدواریم با همدلی و همکاری همه دستگاهها و مردم، بتوانیم بحران آب را مدیریت کنیم؛ قطعاً مدیریت بهینه منابع آبی نیازمند مشارکت همهجانبه مردم، مسؤولان و رسانهها است تا بتوانیم از این منابع حیاتی برای نسلهای آینده نیز بهرهمند باشیم.
فرونشست زمین در برخی مناطق سمنان بیش از حد جهانی است
مدیرعامل شرکت آب منطقهای سمنان با اشاره به وضع فرونشست زمین در استان سمنان، از اعلام سازمان زمینشناسی کشور درباره شدت این پدیده خبر داد و تأکید کرد: محدودههای زیاد و خیلی زیاد در استان شناسایی شدهاند.
وی اظهار کرد: در حال حاضر در استان سمنان، محدودههای با خطر فرونشست زیاد و خیلی زیاد داریم که ۲ مورد از آنها در وضع بحرانی قرار دارند؛ بر اساس اعلام سازمان زمینشناسی، سمنان و دامغان بهعنوان مناطق بحرانی معرفی شدهاند که این بدان معناست که میزان فرونشست در این نقاط بسیار بالاست.
احسانی با اشاره به استانداردهای جهانی درباره فرونشست زمین، افزود: متأسفانه میزان فرونشست در برخی از مناطق استان بیش از حد جهانی است و در بعضی نقاط حتی سه برابر نرم جهانی گزارش شده است.
وی گفت: در برخی مناطق استان سمنان حداکثر میزان فرونشست به ۱.۵ سانتیمتر میرسد؛ اما در برخی دیگر این مقدار تا سه برابر میزان استاندارد جهانی افزایش یافته است.
پیگیریها برای انتقال آب به سمنان در حال انجام است
مدیرعامل شرکت آب منطقهای سمنان به موضوع انتقال آب پایدار برای استان سمنان اشاره کرد و گفت: مطالعات و پیگیریها در همه حوزهها در حال انجام است.
احسانی افزود: انتقال آب دریای خزر به استان سمنان در قانون بودجه کشور لحاظ شده و دارای ردیف اعتباری است و همچنین موضوع انتقال آب از خلیج فارس به استان در مرحله بررسی و مطالعه قرار دارد؛ در کل در حال بررسی هستیم تا گزینههای ممکن برای تأمین آب پایدار استان مشخص شود و به یک گزینه قطعی برسیم.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای سمنان همچنین درباره اعتبارات پروژههای آبی استان بیان کرد: ما تاکنون حدود یکهزار میلیارد تومان قرارداد در این حوزه بستهایم.