فاصله تک رقمی گورخر پارک ملی گرمسار سمنان تا جمعیت پایدار + فیلم
تولد هفت کُره از گورخرهای ایرانی و انتقال یک گور نر بالغ به کویر یزد، جمعیت این گونه ارزشمند را در پارک ملی کویر گرمسار استان سمنان به ۴۱ راس رساند و با تولد ۹ راس دیگر کد انقراض این گونه در منطقه شکسته و این جمعیت پایدار میشود.
روزگاری جمعیت فراوانی از گورخر آسیایی در خاورمیانه، آسیای میانه و چین وجود داشت، اما در برهه کنونی نسل آن در اغلب مناطق منقرض شده است.
پارک ملی کویر در شهرستان گرمسار واقع در غرب استان سمنان، روزگاری یکی از زیستگاههای مهم گورخر ایرانی در کشور بود، اما از اوایل دهه ۱۳۶۰ دیگر دیده نشدند؛ نوزدهم مهر ۱۳۹۷ از پارک ملی توران در شاهرود ۱۰ راس گورخر به پارک ملی کویر مرکزی در گرمسار با هدف معرفی مجدد گونه به زیستگاه قبلی منتقل شد که فقط انتقال پنج راس موفقیتآمیز بود.
این جمعیت زایا نشان دهنده سازگاری گورخر ایرانی با محیط و نویدبخش شکستهشدن کد انقراض این گونه ارزشمند و رسیدن به جمعیت پایدار ۵۰ راسی است.
گورخر ایرانی زیرگونه ای از گورخر آسیایی است که اواسط فصل بهار موسم زایش گورخرها آغاز میشود و امسال زایشها در پارک ملی کویر در موقع مناسب آغاز شد که میتواند نویدبخش شکسته شدن کد انقراض این گونه ارزشمند باشد.
گورخرها دارای قابلیت تکثیر ضعیف هستند و به طور معمول از هر سه کره این گونه، یک کره باقی میماند. احتمال بقای کره گورخر نر ضعیف است؛ چرا که گورخر نر، کره نر را نمیپذیرد و میکُشد، همین عامل موجب کاهش جمعیت گورخرها میشود.
طولانی بودن دوره بارداری و فقدان دوقلوزایی از عوامل مؤثر در کاهش جمعیت گورخرهای ایران است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست سمنان میگوید: گورخرها در سه سالگی بالغ و زایا میشوند و با رسیدن این گورخرها به سن تولیدمثل میتوان به شکلگیری جمعیت پایدار بیش از ۵۰ راس امیدوار بود.
بهرامعلی ظاهری افزود: تولد کره گورخر از پدر و مادر متفاوت و خارج از روابط خانوادگی عامل مهمی در جلوگیری از اختلال ژنتیکی و سلامت این گونه ارزشمند است که به منظور ایجاد تنوع ژنتیکی سال گذشته یک نر بالغ از پارک ملی توران شاهرود به پارک ملی کویر در گرمسار منتقل شد و امسال نیز این اقدام تکرار از کویر یزد تکرار شد.
وی اضافه کرد: گورخر ایرانی یکی از گونههای جانوری شاخص و بارز علفخوار تکسُم حیات وحش است که حدود ۳۰ سال بود در پارک ملی کویر در گرمسار استان منقرض شده بود و اکنون این گونه ارزشمند در مرحله اول در سایت تکثیر در اسارت و در مرحله دوم رهاسازی در طبیعت دوباره به زادگاهش معرفی شد.
گورخر ایرانی با طی مسافت یکهزار و ۲۰۰ کیلومتر انتقال و در پارک ملی کویر مرکزی گرمسار رهاسازی شد و اکنون چندین جمعیت متفاوت در پارک ملی کویر گرمسار وجود دارد.
پارک ملی کویر گرمسار استان سمنان بزرگترین پارک ملی خشکی ایران محسوب میشود.