صدها کارگر اخراجی چطور به کارخانههای سمنان بازگشتند؟+ جزئیات
آمارهای مربوط به واحدهای صنعتی احیاشده در استان سمنان از زمان آغاز فعالیت دولت سیزدهم تاکنون، نشاندهنده تلاشهای مؤثر در این بخش است. مستندات موجود حاکی از آن بوده که در این مدت، ۹۳ واحد صنعتی در استان احیا و برای یک هزار و ۹۰۷ نفر اشتغال ایجاد شده است.
نادر مستخدمین حسینی:
احیای واحدهای تولیدی راکد یکی از مهمترین برنامههایی است که در سالهای اخیر در استانهای مختلف کشور ازجمله سمنان پیگیری شده است.
دولت سیزدهم، بازگرداندن واحدهای تولیدی راکد، تعطیل و نیمهتعطیل به چرخه تولید و اشتغال را یکی از سیاستهای جدی خود در حوزه اقتصادی اعلام کرده و این سیاست کلان در استان سمنان نیز در بیش از ۲ سال گذشته پیگیری شده است.
استان سمنان دارای شمار زیادی از واحدهای تولیدی و کارگاههای کوچک و بزرگ بوده که در برخی از گزارشها، تعداد آنها تا بیش از ۲ هزار واحد نیز اعلام شده است.
متأسفانه در دولت سابق و سالها رکود، تورم، تحریم و مشکلات اقتصادی، تعداد قابلتوجهی از این واحدهای تولیدی و کارگاهها تعطیل شدند یا بسیار کمتر از ظرفیت اسمی خود فعالیت میکردند و در نتیجه آن، صدها کارگر اخراج و از کار بیکار شدند.
همه این مشکلات، در کنار مسائل مترتب بر نظامات بانکی و مالیاتی، مدیریت و راهبری واحدهای تولیدی، کمبود سرمایه در گردش و اختلافات حقوقی و شخصی سبب شد تا استان سمنان نتواند آنطور که باید و شاید از توانمندیهای صنعت و تولید در سالیان گذشته بهره ببرد.
توجه به صنعت و ایجاد اشتغال در استان سمنان در دولت سیزدهم اهمیت قابلتوجهی یافته و در این راه تلاشهای فراوانی انجام شده؛ اما تا امروز چه تعداد از واحدهای تولیدی راکد به چرخه تولید در استان سمنان بازگشتهاند و در ادامه چه اتفاقاتی خواهد افتاد؟
🔻 بر اساس مستندات موجود، تعداد قابلتوجهی از واحدهای تولیدی سمنان در دولت قبل تعطیل شدند
راهی طولانی تا تحقق ظرفیت اسمی!
محمدعلی مداح، کارشناس ارشد مسائل اقتصادی و فعال حوزه صنعت در این زمینه در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس میگوید: در سالهای اخیر، برای به ظرفیترسانی واحدهای تولیدی موجود، شاخصهای متفاوتی نسبت به قبل مدنظر دولت قرار گرفته است که بر اساس آنها عمل میشود تا این واحدها زودتر به تولید بازگردند.
وی تصریح کرد: یکی از این شاخصها، عدم تعطیلی خطوط تولید به بهانههای بدهی تأمین اجتماعی، مالیاتی یا بانکی است که در گذشته متأسفانه به آن توجهی نمیشد و واحد تولیدی به علت بدهی نهچندان زیاد مالیاتی، بانکی یا بیمهای تعطیل میشد و صدها کارگر اخراج میشدند.
این کارشناس ارشد مسائل اقتصادی گفت: در حال حاضر و بر اساس آمارهای موجود، بالای ۸۰ درصد از واحدهای تولیدی در شهرکهای صنعتی استان سمنان فعال هستند؛ البته نکته این است که تعداد زیادی از این واحدها هنوز تا ظرفیت اسمی فاصله دارند.
مداح بیان کرد: بر اساس بازدیدهای میدانی انجامشده در شهرکهای صنعتی استان سمنان، ۴۵ تا ۵۰ درصد از واحدهای تولیدی استان همچنان تا تحقق تولید بر اساس ظرفیت اسمی فاصله دارند.
وی گفت: برخی واحدها تحت تأثیر شرایط تحریمی، نرخ دلار و واردات بودهاند که فعالیتشان دیگر مقرونبهصرفه نیست و باید فکری برای تغییر نوع تولید آنها شود تا بتوان این دست واحدها را نیز به تولید بازگرداند.
این فعال حوزه صنعت عنوان کرد: رفع موانع و مشکلات واحدهای تولیدی یکی از محورهای مهم کاری در وزارت «صمت» است که برش استانی آن هم هر سال ابلاغ میشود تا فاصله فعالیت واحدهای تولیدی با ظرفیت اسمی کم شود.
🔻 خطوط تولید دیگر به بهانه بدهی تعطیل نمیشود
رشد اشتغال بدون نیاز به تزریق سرمایه
در عین حال، برخی کارشناسان اقتصادی و فعالان صنعتی استان سمنان عقیده دارند که حتی بدون تزریق سرمایه نیز رشد اشتغال قابلتوجهی میتواند در واحدهای تولیدی این استان رخ دهد.
علی مؤذن، فعال حوزه بازرگانی در بخش آهن و فلزات که خود نیز دستی بر آتش تولید دارد، میگوید: واحدهای تولیدی استان سمنان در وضع موجود، حتی بدون تزریق سرمایه میتوانند تا بیش از ۳۰ درصد اشتغال را در استان سمنان تقویت کنند.
وی با اشاره به رتبه خوب استان سمنان در کشور از حیث سرمایهگذاریهای صنعتی گفت: استان سمنان در سرمایهگذاریهای صنعتی و تولیدی شرایط طلایی را پشت سر گذاشته است و در طول سالیان متمادی توانسته رکورد خوبی را در این بخش رقم بزند.
این فعال اقتصادی گفت: امروز برخی از واحدهای صنعتی وجود دارند که بیش از ظرفیتشان کار میکنند و بهسرعت در حال توسعه تولیداتشان هستند و این نشان میدهد که توان خوبی برای افزایش تولید در صنایع استان سمنان وجود دارد.
مؤذن اضافه کرد: یک مشکل اساسی اما در صنعت استان سمنان وجود دارد که باید برای آن چارهاندیشی شود و آن هم بهروز نبودن ماشینآلات و دستگاههای تولید است.
وی تصریح کرد: تمام واحدهایی که ماشینآلات و امکانات تولید را در اختیار دارند، باید دائماً بهروزرسانی شوند و این اقدام کمتر صورت میگیرد.
این فعال اقتصادی بیان کرد: مشکل دیگر، گره زدن اقتصاد کشور به نفت جای صنعت است. آرزو میکنیم دوباره شلنگ نفت به تولید وصل نشود و رویکرد موجود در دولت برای حمایت از صنعت ادامه یابد.
مؤذن اظهار کرد: اگر تحریمهای ظالمانه رفع شود، نفت به سرمایه تبدیل و از واردات کالا جلوگیری شود و در عین حال، حمایت لازم هم از بخشهای تولیدی وجود داشته باشد، سرمایهگذاریهای جدید بهسرعت به نتیجه مطلوب میرسد.
وی با تأکید بر لزوم توجه به طرحهای توسعهای گفت: برخی میگویند نباید سرمایهگذاریهای جدیدی در استان سمنان انجام شود و لازم است تا همان واحدهای تولیدی قبلی توسعه یابند؛ اما ما میگوییم باید همه موارد از رفع موانع تولید تا ایجاد سرمایهگذاریهای جدید بهموازات یکدیگر در دستور کار قرار گیرد.
🔻 تعداد زیادی از واحدهای تولیدی هنوز تا ظرفیت اسمی فاصله دارند
احیای واحدهای راکد؛ راهبرد اصلی دولت
محمدرضا باقری، مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان سمنان نیز در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در این زمینه میگوید: «واحدهای راکد» به واحدهای صنعتی دارای پروانه بهرهبرداری گفته میشود که به مدت حداقل یک سال دچار توقف تولید شدهاند و در حال حاضر، غیرفعال هستند.
وی تصریح کرد: احیای واحدهای اقتصادی راکد بهعنوان یکی از راهبردهای اصلی دولت سیزدهم بهمنظور رشد و توسعه اقتصادی و ایجاد اشتغال در دستور کار قرار گرفته است.
باقری با برشمردن اقدامات شرکت شهرکهای صنعتی استان سمنان در راستای احیای واحدهای تولیدی راکد در این استان اظهار کرد: پایش روزانه واحدهای صنعتی راکد از طریق اعزام مشاور ذیصلاح و احصای مشکلات واحدهای صنعتی راکد بهطور جدی در دستور کار قرار دارد.
وی اضافه کرد: استفاده از ظرفیت کلینیک کسبوکار استان سمنان برای ارائه خدمات مشاورهای به واحدهای راکد و ارائه مشوقهای قانونی در راستای تسهیل آغاز فعالیت واحدهای صنعتی راکد نیز از مهمترین اقداماتی است که انجام میشود.
🔻 احیای واحدهای اقتصادی راکد راهبرد اصلی دولت است
بازگشت ۹۳ واحد صنعتی سمنان به چرخه تولید
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان سمنان همچنین با اشاره به آمار واحدهای صنعتی احیاشده از زمان آغاز فعالیت دولت سیزدهم در استان سمنان اظهار کرد: درمجموع، ۹۳ واحد تولیدی در استان سمنان در دولت آیتالله رئیسی احیا شده است که از این تعداد، ۶۳ واحد تولیدی داخل شهرکها و نواحی صنعتی این استان قرار دارند و ۳۰ واحد نیز خارج از شهرکها استقرار دارند.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان سمنان اضافه کرد: با احیای این تعداد واحد تولیدی، برای یک هزار و ۹۰۷ نفر اشتغال ایجاد و ۱۵ هزار و ۵۸۵ میلیارد و ۴۵۰ میلیون ریال سرمایهگذاری شده است.
باقری ادامه داد: واحدهای احیاشده داخل شهرکها و نواحی صنعتی استان سمنان توانستهاند یک هزار و ۳۴۹ کارگر را به کارخانهها بازگردانند و سرمایهای معادل ۱۱ هزار و ۳۳۳ میلیارد و ۴۶۰ میلیون ریال را نیز احیا کنند.
وی تصریح کرد: واحدهای احیاشده خارج از شهرکها و نواحی صنعتی استان سمنان نیز توانستند ۵۵۸ را به محل کار خود برگردانند و سرمایهای بالغ بر چهار هزار و ۲۵۱ میلیارد و ۹۹۰ میلیون ریال را احیا کنند.
🔻 سمنان در سرمایهگذاریهای صنعتی شرایطی طلایی داشته است
احیاگران واحدهای اقتصادی؛ نیازمند توجه بیشتر
جدای از همه اینها، یکی از مسائل جدی که امروز باید به آن توجه شود، ارج نهادن بر افرادی است که بهعنوان احیاگران واحدهای اقتصادی راکد وارد میدان شدهاند و تا امروز نیز خوش درخشیدهاند.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان سمنان در این زمینه میگوید: یکی از مهمترین الزامات رشد و توسعه زیستبوم احیای واحدهای اقتصادی، توجه به شرکتها، تیمها، نهادها یا افرادی است که تحت عنوان احیاگران واحدهای اقتصادی، راهبری عملیات احیای واحد را به دست میگیرند.
باقری بیان کرد: این احیاگران با توجه به تخصص و دانش خود، واحد اقتصادی را به مسیر صحیح بازگردانده و موجبات فعال شدن و رشد آن را فراهم میسازند.
وی تصریح کرد: شرکت شهرکهای صنعتی استان سمنان توجه ویژهای به احیاگران واحدهای تولیدی دارد و با تخفیف، تقسیط و تسهیل شرایط آنان، زمینهساز احیای واحدهای صنعتی استان شده است.
🔻 چه اتفاقی در احیای واحدهای صنعتی راکد در سمنان افتاده است؟
واحدهای راکد سایر بخشها؛ در مدار تولید
امروز نکته حائز اهمیت آن است که جدای از احیای ۹۳ واحد صنعتی راکد در استان سمنان، تعدادی از کارخانهها، کارگاهها و واحدهای تولیدی تعطیل در بخشهای دیگر اقتصادی نظیر کشاورزی نیز در این استان در ۲ سال اخیر احیا شده و به مدار تولید بازگشتهاند.
استاندار سمنان در همین زمینه میگوید: در دولت سیزدهم، ۱۳۰ واحد ۱۰۰ درصد راکد در استان سمنان به چرخه تولید بازگشتهاند، نرخ بیکاری کاهش یافته و بیش از سه هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان تسهیلات به واحدهای تولیدی پرداخت شده است و این مطلب به جمع آمارها در تمام حوزههای اقتصادی اشاره دارد.
بههرحال، امید است همچنان با همراهی بخشهای مختلف اقتصادی، ضمن اینکه از اخراج دوباره کارگران جلوگیری میشود، تا پایان عمر دولت سیزدهم شاهد بازگشت واحدهای تولیدی راکد بیشتری به چرخه تولید در استان سمنان باشیم.
🔻 پایش روزانه واحدهای صنعتی راکد در سمنان انجام میشود