۲۵۰ عمل کرونر قلب در شاهرود انجام شد/ فتح قله درمان با کار جهادی
بخش قلب بیمارستان امام حسین(ع) تا کنون بالغ بر ۲۵۰ عمل کرونر قلب را انجام داده موضوعی که تا قبل بیماران مجبور بودند برای آن، رنج سفر به تهران را به جان بخرند.
دانشگاه علوم پزشکی شاهرود یکی از دانشگاههای دولتی ایران تحت پوشش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در شهرستان شاهرود است. این دانشگاه با دارا بودن هفت معاونت و دو شبکه بهداشت و درمان، چهار دانشکده، چهار بیمارستان، ۲۰ پایگاه امداد جادهای یک پایگاه امداد هوایی، ۳۱ مرکز جامع سلامت و پایگاه بهداشتی، ۶۴ خانه بهداشت به مردم خدمت رسانی میکند.
دانشگاه علوم پزشکی شاهرود همچنین با ۱۶۰ هیأت علمی در ۲۳ رشته دانشگاهی در مقاطع کارشناسی ،کارشناسی ارشد ، PHD ،تخصصی و پنج مرکز تحقیقاتی (سه مرکز مصوب وزارت و دو مرکز مصوب دانشگاه) و بهطور کلی به بیش از ۵۰ درصد وسعت جغرافیای استان سمنان خدمات بهداشتی درمانی ارائه میکند.
مساحت تحت پوشش این دانشگاه ۵۱ هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع است که ۲۷۰ هزار نفر در آن زندگی میکنند. با حسین شیبانی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شاهرود درباره مهمترین اقدامات و اتفاقاتی که در سال جاری در این مجموعه با محوریت اقدامات درمانی رخ داده به گفتگو نشستیم.
*این روزها درباره جراحی قلب در شاهرود بسیار صحبت میشود درباره این امر توضیح دهید
افتتاح بخش جراحی قلب بیمارستان امام حسین (ع) شاهرود در اسفند ماه ۱۴۰۰ و ارتقای آن در اسفند ۱۴۰۱ با بکارگیری عضو هیئت علمی با سابقه ۲۵۰ عمل پیوند قلب با جذب کمکهای خیران سلامت یکی از اقدامات ویژه دانشگاه علوم پزشکی شاهرود بوده است.
این بخش دارای دو اتاق عمل مجهز به بهترین تجهیزات پایه بوده و نواقص تجهیزاتی آن از قبیل بالون پمپ، ست جراحی عروق، ست دوم جراحی قلب باز، پروپ اکوی مری از محل کمک خیران تأمین شده است. در این مرکز تا به حال ۲۵۰ عمل جراحی بای پس عروق کرونر که ۱۰ مورد آن اورژانسی بوده را انجام داده است. این بخش همچنین ۱۲ عمل تعویض و ترمیم دریچه و سه عمل ترمیم ASD انجام شده و میزان مرگ آن در مجموع قابل قبول بوده، گرچه در حال حاضر که بسیار کم است. همچنین در دستور کار قرار گرفتن انجام عمل جراحی قلب باز(CABG) به روش توتال آرتریالیزاسیون (تمام شریانی) از جمله برنامههای دیگر دانشگاه است.
*درباره بخشهای مختلف مرکز قلب شاهرود هم توضیح دهید
ما در یکسال اخیر توانسته ایم شاهد راه اندازی بخش اکوی تخصصی در مرکز قلب بیمارستان امام حسین (ع) و راه اندازی بخش نورو اینترونشن در بخش انژیوگرافی با حضور یک فلوشیپ نورواینترونشن باشیم. همچنین تقویت بنیه علمی و تجربی مرکز قلب شاهرود با حضور یک استاد تمام پروفسور مه منش و یک دانشیار جدید از دیگر اقداماتی بود که صورت گرفته است.
همچنین ما امروز بخش قلب کودکان و اطفال را هم داریم و دانشگاه توانسته جذب فوق تخصص قلب کودکان و خرید سه عدد پروپ اکوی اطفال به ارزش یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان از محل کمک خیران را نیز صورت دهد.
تجهیز و افتتاح بخش بازتوانی قلب و ریه با جذب کمکهای خیرین شهریور ۱۴۰۱ از جمله دیگر اقدامات مهم و ویژه در مجموعه دانشگاه در مقوله قلب بوده است. این بخش در مراکز بزرگ درمانی و عمدتاً در مراکز استان وجود دارد و در مرکز استان سمنان وجود ندارد و هم اکنون با ظرفیت بالا در حال ارائه خدمت است و خوشبختانه مورد استقبال خوب مردم قرار گرفته است.
*درباره این بخش بیشتر بگویید
این بخش فقط در مراکز استانها وجود دارد و برای بهبود عوارض حاصل از سکتههای قلبی بسیار مفید است و متأسفانه از بخشهایی است که به دلیل عدم آگاهی هرگز مطالبه مردم و مسئولان نیست، از طرفی با توجه به شیوع بسیار بالاتر دیابت در شاهرود و یزد نسبت به سایر نقاط کشور تقریباً ۱.۵ برابر و اینکه دیابت یکی از اصلی ترین فاکتورهای خطر برای سکتههای قلبی است و اینکه در کشور ما سکتههای قلبی یکی از سه علت اصلی مرگ محسوب میشوند، پس راه اندازی بخشهای کمک کننده در این مسیر یعنی راه اندازی بخشهای مرکز قلب شامل انژیوگرافی-آنژیوپلاستی، جراحی قلب باز، اکو و بازتوانی برای شاهرود بسیار حیاتی است.
درباره بیمارستان میامی و دیگر زیرساختها هم توضیح دهید
تکمیل، تجهیز و افتتاح بیمارستان ۶۴ تختخوابی شهرستان میامی از نیمه دوم سال ۱۴۰۰ انجام و بهره برداری آن از دی ماه ۱۴۰۱ صورت گرفت. این بیمارستان علیرغم کارشکنیهای متعدد توسط پزشکان و پرستاران همانها که با پست میامی استخدام شده بودند اما سالها در شاهرود خدمت میکردند و حتی یک بار میامی را ندیده بودند و بسیار دوست میداشتند که این مرکز سرپا نشود، در حال حاضر ضریب اشغال تخت ۳۰ درصد دارد.
این بیمارستان در حال حاضر دارای متخصصان قلب، داخلی، زنان، اطفال و طب اورژانس مقیم بوده و ریاست آن بر عهده یک متخصص طب اورژانس است. از حیث تجهیزات در مورد تخصصهای موجود هیچ نقصی ندارد. فقط متخصص جراحی این بیمارستان که سالها است با پست آنجا استخدام شده از رفتن به آنجا سر باز میزد از ابتدای شروع به کار جان ۱۰ بیمار سکته حاد قلبی را نجات داده است.
آماده سازی ساختمان و افتتاح آزمایشگاه ژنی مولکولی بیمارستان امام حسین (ع) در آذر ماه ۱۴۰۱ با جذب وام بانک جهانی، طراحی و ساخت، تجهیز و افتتاح بخش اسکوپی در بیمارستان امام حسین (ع) با کمک خیران، راه اندازی اولین آزمایشگاه تشخیص پزشکی ژنتیک دانشگاه علوم پزشکی شاهرود در ۱۴۰۱ از جمله اقدامات دیگر در حوزه درمان هستند.
تأمین یک عدد پروپ اکوی مری بزرگسالان، سه عدد پروپ اکوی اطفال، ست جراحی عروق، دو عدد بالون پمپ، کلیه تجهیزات بخش باز توانی و…. از محل کمک خیران، تجهیز و افتتاح بخش آی سی یوی جراحی قلب باز با هشت تخت (دو تخت ایزوله) تجهیز و افتتاح بخش پست آی سی یو با شش تخت، افتتاح ساختمان و آغاز به کار پایگاه اورژانس ۱۱۵ فرومد در زمره دیگر اقدامات این حوزه است.
راه اندازی کلینیک طب ایرانی سنتی، راه اندازی کلینیک تغذیه در کلینیک ویژه دانشگاه، تحویل یک دستگاه رادیوگرافی دندان پزشکی، سه عدد دیالیز ATF ، دو عدد نبولایزر برای دو بیمار CF، شروع اجرای طرح پرستار پیگیر در بیمارستانهای تحت پوشش شروع طرح تله مدیسین (دوراپزشکی) در داشبورد اطلاعات MCMC از دیگر اقدامات انجام شده است.
*شاهد ارتقای زیر ساختها هم بودیم که نمونه آن در بیمارستان امام حسین (ع) دیده میشود
بله؛ در کنار این مسائل میتوان به شروع به کار دبیرخانههای جوانی جمعیت، سلامت و امنیت غذایی، اخذ مجوز و تأمین اعتبار برای ارتقا تأسیسات برودتی اتاق عمل امام حسین (ع)، اخذ مجوز و تأمین اعتبار برای افزایش زیر بنای اتاق عمل امام حسین به میزان ۳۰۰ مترمربع برای ارتقای بخش رختکن و اطفال، راه اندازی بخش جراحی محدود بهار با مشارکت تفاهم نامهای با دریافت تعرفه دولتی، راه اندازی بخش جامع توانبخشی در بهار با کمک بخش خصوصی وبا دریافت تعرفه دولتی و اخذ مجوز IPD بیمارستان بهار برای شروع توریسم درمانی اشاره کرد.
اخذ موافقت اصولی جهت خرید یک دستگاه سی تی آنژیوگرافی (۱۲۸ اسلایس) و یک دستگاه سی تی اسکن (۱۶ اسلایس) افتتاح نزدیک کلینیک جامع دندانپزشکی از محل مشارکت یا خرید خدمت به عنوان مقدمه دانشکده دندانپزشکی و تحویل دو دستگاه موتورولانس به ناوگان حمل بیمار ۱۱۵ از دیگر کارهایی است که در یک سال اخیر صورت گرفته است.
انجام اولین عمل جراحی بای پس کرونر در یک بیمار با نقص مادرزادی دکستروکاردی تولید اولین نوزاد حاصل از عمل میکروسکوپی مردان دربخش ناباروی بیمارستان بهار و پیگیری اخذ مجوز و راه اندازی پیوند قلب در کنار اخذ مجوز پت اسکن: این مجوز فقط به مراکز استان تعلق میگیرد و اعطای مجوز دی کلینیک شفا و کمک به آن جهت اخذ مجوز IPD(درمان توریست) از دیگر اقداماتی است که در دستور کار قرار دارد.
* و این به ارتقای خدمات هم انجامیده است
البته؛ افزایش تعداد ام ار ای از ۳۰ تا به ۱۰۰ مورد در در روز و کاهش نوبت از یک ماه به ۷۲ ساعت نمونه این موضوع است. اخیراً با توجه به ارائه خدمات خوب و مراجعه متقاضیان غیر شاهرودی تعداد متقاضیان به ۱۴۰ تا در روز رسیده که از ظرفیت دستگاه ما بالاتر است و لذا سبب شده نوبتها مجدد طولانی گردد همچنین افزایش ضریب اشغال تخت بیمارستانهای دانشگاه به ۷۰ درصد از دیگر مسائلی است که آمارها آن را تائید میکند.
*برای ارتقای کیفیت خدمات چه کردید؟
جذب ۲۲ پزشک متخصص برای ارائه خدمات درمانی در مراکز تحت پوشش در سال قبل یکی از اقدامات بود همچنین بیش از ۲۵۰ بازدید نظارتی از تمامی مراکز و مؤسسات درمان تحت پوشش) بیمارستانها، مطبهای پزشکان، دندان پزشکان عمومی و متخصص، مؤسسات درمانی، دفاتر کار از جمله کارهایی بود که صورت گرفت.
انجام گشت مشترک نظارتی و بازدید از مراکز غیر مجاز ارائه دهنده خدمات درمانی، برخورد با مداخله گران در امر درمان، پلمپ مراکز مذکور و ارسال پروندهها به مراجع قضائی و حضور پزشکان متخصص مقیم در رشتههای طب اورژانس و زنان و زایمان در بیمارستانهای تحت پوشش دانشگاه نیز دنبال شد و ما همچنین توانستیم شاهد راه اندازی و تجهیز بخش PICU (بخش آی سی یوی اطفال) در بیمارستان بهار باشیم.
تجهیز و راه اندازی بخش CCU بیمارستان بهار و افزایش تختهای بخش ICU در بیمارستان امام حسین (ع) به میزان ۴۰ درصد در کنار آنالیز کسورات اسناد بیمههای پایه جهت جلوگیری از ضرر و زیان مراکزو تهیه شاخصهای عملکردی در خصوص اقتصاد سامت و سایر موارد و ارسال به مراکز همچون درصد اشغال تخت و متوسط اقامت بیمار و… در کنار برگزاری دوره آموزشی غیرحضوری مدیریت درمان و برخورد صحیح با بیماران سکته حاد مغزی و قلبی از جمله دیگر کارهایی بود که صورت گرفته است.
برگزاری دوره آموزشی احیا پیشرفته کودکان با حضور مدرس کشوری برای گروههای پزشکی، پرستاری و فوریتهای پزشکی، انجام اقدامات اصلاحی به منظور کاهش بروز وقایع ناخواسته در بیمارستانهای دانشگاه، تهیه و تدوین سناریوهای آموزشی از موارد وقایع ناخواسته و ارسال به وزارت متبوع، جمع آوری و ارسال شاخصهای ملی پرستاری از طریق راه اندازی داشبورد اطلاعاتی سامانهMCMC، ثبت و پایش اطلاعات کودکان پر خطر و پیگیری و رعایت شایسته سالاری در خصوص تصدی تمامی پستهای مدیریتی پرستاری (سوپروایزرها، سرپرستاران و …)، کارشناسان و مدیران پرستاری ستادی دانشگاهها از جمله دیگر اقدامات صورت گرفته در حوزه درمان بود.
*درباره اقداماتی که در حوزه زایمان و کودکان صورت دادید توضیحاتی بیان شد اما قدری بیشتر بگویید
پیگیری و عقد قرار داد با بیمه سامت و تأمین اجتماعی جهت پوشش بیمهای خدمات ناباروری در راستای برنامه جوانی جمعیت و اخذ مجوز هماهنگی و برگزاری کارگاه آموزشی زایمان فیزیولوزیک به منظور توانمند سازی ماماهای شاغل در بیمارستانها و مراکز جامع سامت مناطق روستایی میامی و شهرستان شاهرود در راستای برنامههای جوانی جمعیت از جمله کارهایی است که در حوزه جمعیت کردیم.
تشکیل تیم مادر پرخطر و ارائه خدمت تخصصی به بیش از ۲۳ مادر با عوارض شدید بارداری که منجر به نجات جان مادر و نوزاد منجر گردیده همچنین طی ۱۸ ماهه گذشته بیش از ۱۶۰ مورد مادر مبتلا به کووید خدمات درمانی بستری ارائه شده, هشت مادر نیازمند تهویه کمکی و خدمات بخش ICU بوده اند که با تشکیل به موقع کمیته مشورتی تخصصی بر بالین بیماران خوشبختانه همگی پس از بهبودی ترخیص شده اند و ثبت فرم کلیه موارد کووید در سامانه توسط کارشناس ستاد نیز از دیگر کارهایی بود که انجام شد.
برگزاری کمیتههای بیمارستانی عوارض شدید مادری و بررسی چالشهای موجود و رفع نواقص فرایندهای ارائه خدمت و ثبت مستندات در سامانه Maternal morbiditiyاداره سامت مادران و انجام ارزیابیهای اولیه توسط کارشناسان درمان و رفع نواقص موجود که در نهایت در پایش وزارتی بیمارستان واجد شرایط دریافت لوح دوست دار کودک با حضور کارشناسان اداره کودکان و برنامه شیر مادر بیمارستان بهار موفق به دریافت لوح عالی دوستدار کودک گردید.
*در حوزه آزمایشگاه نیز بگویید
صدور مجوز تأسیس و بهره برداری از اولین آزمایشگاه ژنتیک بخش خصوصی در استان افتتاح آزمایشگاه پلی کلینیک تخصصی دانشگاه و پذیرش تستهای روتین و تخصصی با تعرفه دولتی و با حضور چهار نفر از اعضا هیأت علمی دانشگاه از جمله کارهایی است که صورت گرفته است.
صدور پروانه مسئول فنی آزمایشگاه برای بیمارستان امام رضا (ع) شهرستان میامی با حضور چهار نفر از اعضا هیأت علمی دانشگاه که تاکنون این آزمایشگاه بدون مسئول فنی فعالیت داشته است. برگزاری مکرر جلسه مدیریت بهره برداری از خدمات آزمایشگاهی در محل معاونت درمان و بیمارستانها، برگزاری دوره آموزشی مدیریت بهره برداری از خدمات آزمایشگاهی برای کادر درمان بیمارستانها و تحقق صد درصدی برنامه عملیاتی ابلاغی از وزارتخانه در حوزه آزمایشگاه در زمره دیگر موفقیتهای دانشگاه است.
پیگیری در خصوص اجرایی نمودن فرایند تأسیس شبکه آزمایشگاهی با همکاری آزمایشگاه مرجع سامت و کارشناسان این حوزه و تجهیز آزمایشگاه مرکزی با این هدف در راستای کاهش هزینه تمام شده خدمات آزمایشگاهی و پیگیری و نظارت بر آزمایشگاههای مجاز انجام تستهای غربالگری و آزمایش تخصصی NIPT به منظور نظام مند نمودن فرآیند انجام تست در آزمایشگاههای مجاز در راستای اخذ مجوز پت اسکن از جمله دیگر کارهایی است که ما انجام دادیم.
*اگر بخواهیم چند مورد شاخص ترین کارهایی که صورت گرفته در بخش درمان را بگویید چه چیزهایی را معرفی میکنید؟
افزایش ضریب اشغال تخت بیمارستانهای دانشگاه به متوسط ۶۵ درصد، انجام بیش از ۶۰۰ بازدید نظارتی از تمامی مراکز و مؤسسات درمان تحت پوشش، پیگیری و راه اندازی مجدد کلینیک دندانپزشکی دانشگاه، صدور پروانه بهره برداری بیمارستان امام رضا (ع) میامی با ۶۴ تخت، بهره برداری و افزایش بخشهای تخصصی و فوق تخصصی به میزان ۷۵ تخت در بیمارستان بهار و صدور موافقت اصولی افزایش بخش دندانپزشکی بیمارستان بهار و ۲۳ تخت اورژانس بستری میتواند در زمره این موارد باشد.
اخذ موافقت اصولی افزایش بخشهای توانبخشی قلب، طب فیزیکی و توانبخشی، ۲۵ تخت ۱۵ تخت پست آی سی یو، ۱۴ تخت آنکولوژی، ۴۰ تخت اورژانس بستری در بیمارستان امام حسین (ع) صدور پروانه بهره برداری درمانگاه دندانپزشکی پارسیان) خصوصی (، مؤسسه رادیولوژی و سونوگرافی پرتو، مرکز جراحی محدود شفا و بهره برداری کلینیک اختلال خواب دانشگاه از دیگر اقدامات است.
خرید، تحویل و صدور پروانه بهره برداری تجهیز دو دستگاه سی آرم در اتاق عمل بیمارستان امام حسین (ع) و بهار، تأیید اعضا و صدور موافقت اصولی ثبت دو شرکت تعاونی بهداشتی درمانی، پیگیری در خصوص راه اندازی سامانه الکترونیک تریاژ در اورژانس بیمارستانها (پیشرفت ۷۰ درصد) از دیگر اقدامات میتواند باشد که صورت گرفته است.
تجهیز خیریه بیمارستانی جهت ارائه وسایل توانبخشی به بیماران از قبیل: دستگاه اکسیژن ساز، دستگاه اکسیژن، ونتیلاتور، ساکشن و ویلچر به کمک خیرین و خیریه بیمارستان، اجرای طرح سامت یار استفاده از نیروهای داوطلب برای ارائه خدمت به بیماران در بیمارستان امام حسین (ع) و معرفی ۵۴۶ نفر بیمار خاص و صعب العاج و سرطانی به بیمه سامت استان برای معرفی بیماران با بانک در راستای اعطای وام از دیگر کارهایی است که انجام شده است.