نوید تکمیل حصارکشی حریم زیست یوزپلنگ در جاده تهران- مشهد تا پایان سال
مدیرکل راه و شهرسازی شرق استان سمنان گفت: عملیات حصارکشی محدوده ۲۶ کیلومتری تردد یوزپلنگ آسیایی در محور میاندشت به عباسآباد میامی در استان سمنان از شهریور ۱۴۰۳ آغاز شد و تا پایان سال به اتمام میرسد.
یوزپلنگ گونهای در خطر انقراض است و اکنون فقط شماری از آنها در ایران و آفریقا زیست میکند. یوزپلنگ ایرانی به عنوان سومین گربهسان زیبای آسیایی شناخته میشود که در آستانه انقراض قرار دارد و بیم آن میرود که برای همیشه نه تنها ایران بلکه جهان این گونه جانوری را از دست بدهد.
حصارکشی به طول ۲۶ کیلومتر و کاهش سرعت به ۹۰ کیلومتر در ساعت در بخشی از جاده ترانزیتی تهران – مشهد در محدوده شرق استان سمنان که قلمرو یوزپلنگ آسیایی است، بخشی از اقدامهای انجام شده برای کاهش تلفات تصادفهای جادهای یوزپلنگ و دیگر جانوران در منطقه عباسآباد – میاندشت در شهرستان میامی است.
مدیرکل راه و شهرسازی شرق استان سمنان روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: براساس توافق سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای با سازمان برنامه و بودجه، تامین اعتبار برای حصارکشی ۲۶ کیلومتر از مسیر رفت و برگشت محدوده تردد یوزپلنگ آسیایی در دستور کار قرار گرفت.
آغاز عملیات حصارکشی از شهریور ۱۴۰۳
امیر عمیدی با اشاره به اینکه قرارداد اجرای این طرح با پیمانکار در اوایل شهریور منعقد شد، افزود: هشتم شهریور امسال عملیات اجرایی طرح حصارکشی با حضور سیدمحمدرضا هاشمی استاندار وقت آغاز شد.
وی با اشاره به اینکه تاکنون گودبرداری در محلهای مشخص شده توسط حفاظت محیط زیست انجام شد، ابراز کرد: وجود لولههای انتقال نفت و برخی معارضات اجرای طرح را کند کرده است.
عمیدی مدت قرارداد با پیمانکار برای اجرای این طرح را ۶ ماهه اعلام کرد و گفت: در صورت رفع معارضات و اختصاص اعتبارات لازم، سعی بر اتمام حصارکشی تا پایان سال است.
لحاظ اعتبار ۵۰۰ میلیارد ریالی
مدیرکل راه و شهرسازی شرق استان سمنان ادامه داد: اجرای طرح ایمنسازی ۴۸ کیلومتری محدوده تردد این گونه در خطر انقراض با اعتبار ۵۰۰ میلیارد ریال از محل اعتبارات سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای در دستور کار قرار گرفت.
وی از پایان اجرای طرح روشنایی در ۱۰ کیلومتر از این مسیر خبر داد و گفت: ۲۰ تابلو اطلاعاتی فسفری با ابعاد بزرگ و استاندارد از ابتدای محدوده نصب شده است تا نقاط تردد یوزپلنگ را برای رانندگان مشخص کند.
عمیدی با اشاره به طرح آشکارسازی محور با خطنوشته و خطکشی بر کف جاده، اظهار کرد: حداکثر سرعت در این محدوده ۹۰ کیلومتر بر ساعت تعیین شده است.
وی با اشاره به نصب تابلوی محدودیت سرعت در این محدوده، افزود: ۶ دوربین کنترل سرعت علاوه بر دوربینهای موجود نصب و راهاندازی شد.
منطقه توران یا خارتوران در شرق استان سمنان در شهرستان شاهرود یکی از سه منطقه حفاظت شده ایران با مساحت یک میلیون و ۴۷۰ هزار هکتار، خاستگاه زیست یوزپلنگ ایرانی به شمار میرود.