رنگینکردن دنیای کودکان با مردمیسازی «قصهگویی»
بیستوپنجمین جشنواره قصهگویی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان سمنان طبق روال گذشته برگزار شد و مهمترین دستاورد آن مردمیسازی «قصهگویی» یعنی بردن قصه به جمعهایی بود که تاثیرگذاری بر مخاطب از اهداف اصلی آن محسوب میشود؛ تا این روایت ادبی به نهایت نتیجهبخشی خود نزدیک و نزدیکتر شود و دنیای کودکان را رنگینتر کند.
بیستوپنجمین جشنواره قصهگویی کانون پرورش فکری و کودکان و نوجوانان استان سمنان پررونقتر از نویتهای گذشته برگزار شد و بردن قصهگویان برتر جشنواره به محافلی از جامعه که هدف اصلی و مبنای اثرگذاری در «قصهگویی» هستند از دستاوردهای آن محسوب می شود.
قصه شاید عمری به اندازه اصل «ارتباط» در بین آدمیان دارد. اولین قصه ها را باید همان تصاویری دانست که بر دیوارهای غارها به دست انسانهای اولیه حک می شد. اما به مرور، تاثیر اصل «قصهگویی» و نوع روایت ماجرا اهمیت پیدا کرد و صاحبنظران به این نتیجه رسیدند که نحوه بیان، روایت، استفاده از زبان بدن و یا مبانی «قصهگویی» دست کمی از اصل پیام و قصه ندارد و در جایگاه خود دارای نقشی موثر است و اثرگذاری اصل قصه را دوچندان میکند.
بردن تقدیرشدگان جشنواره قصه گویی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان سمنان به محافلی چون مدارس و بیمارستانها، نشان داد «قصهگویی» باید در نزدیکترین شرایط به مخاطب خود ارایه شود تا به نهایت اثرگذاری خود نزدیک شود. به نقلی دیگر، «مردمیسازی» بهترین راهکار برای به هدف رساندن اصل «قصهگویی» محسوب می شود.
«قصهگویی» خلاقیتی به درازای زندگی بشر
یکی از داوران مرحله استانی جشنواره قصهگویی کانون پرورش فکری سمنان، قصه را زیربنای همه هنرهای جهان و قصهگویی را هنری خلاق برشمرد و گفت: قصهگویی، هنری خلاق و ناب است و قصه تاریخچهای به درازای زندگی بشر دارد.
مریم سامی خاطرنشان کرد: قصهگو کسی است که با هنر کلامی و غیرکلامی خود بهترین جلوههای زندگی را به کودکان و نوجوانان مینمایاند.
وی تاکید کرد: لازمه آمادهشدن برای قصهگویی و استفاده از این هنر، داشتن صداقت، ذوق و توجه به کیفیت مطلوب برای ارائه این نوع از ادبیات شفاهی است و ابزارهای شخصی قصهگو نیز انتخابکردن کلمهها، صدا، رفتار، حرکت و حالت چهره است و با این ابزار به آمادهکردن قصه میپردازد و سپس قصه را به گوش و خیال شنونده میرساند.
وی اظهار داشت: ابزار باید در خدمت و اختیار قصه و قصهگو و کاربردی باشد در غیر اینصورت اضافی است و طراحی و انتخاب لباس هم برای قصهگو فقط برای زیبایی نیست و باید در خدمت قصه و قصهگو باشد.
وی با اشاره به اینکه مسئولیت ضعف در مهارت گوشکردن را باید متوجه دستاوردهای عصر حاضر دانست، گفت: قصهگو با هنر خود میگوید که زمان گوشکردن فرارسیده است.
سامی از قصهگویان خواست تا ضمن ارتباطگیری با مخاطب، مهارت گوشکردن را تقویت کنند.
«قصهگویی» جادویی فراتر از بیان ماجرای قصه
داور جشنواره استانی قصهگویی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان سمنان تأکید کرد: اگر قرار است تخیلی بهکار بیفتد و داستان، جادوی خود را ظاهر کند سکوت از اهمیت ویژهای برخوردار است و با این توصیف، قصه فقط و فقط گفتن نیست و پیشنهاد میشود ضمن ارتباطگیری با نهادهای مرتبط بخش زبان اشاره، قصهگویی در این بخش پویاتر شود.
سامی تصریح کرد: داستان و قصههای انتخابی از سوی قصهگو بایست توسط خودِ قصهگو کارگردانی شود.
رقابت ۴۰ قصه گو در جشنواره سمنان
مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان سمنان هم گفت: جشنواره بیستوپنجم با شعار «با قصه، لبخند بسازیم»، در چهار بخش «ملی(مدرن و کلاسیک)»، «آیینیسنتی»، «زبان اشاره» و «۹۰ ثانیه» با رویکرد ارزشگذاری قصهها با نگاه و زاویهی دید جدید، امیدآفرینی، لبخند، ایمان و الهامآفرینی برگزار شد.
نبی الله خدابخشی خاطرنشان کرد: «قصههای قرآنی، دینی و مذهبی»، «روایت اراده(قصه کارآفرینان و صاحبان نام در عرصه کار و تلاش)»، «قصههای نامداران(روایت اسطورهها)» و «قصههای آزاد»، محورهای موضوعی این جشنواره را تشکیل میدادند.
وی اظهار داشت: ثبتنام در این دوره از جشنواره، مرداد امسال در سامانه آغاز شد و از مجموع ۴۰۰ شرکتکننده، اثر ۴۰ قصهگوی بخش رقابتی پس از داوری و پایش اولیه به مرحله استانی راه یافت.
وی یادآور شد: از این تعداد، ۱۴ قصهگو پس از رقابت صحنهای به تشخیص هیات داوران و دبیرخانه استانی به مرحله ملی معرفی شدند و حضور قصهگویان در مدارس و بیمارستانها از برنامههای جنبی این جشنواره بود.
مردمی سازی «قصهگویی» با اعزام قصهگویان به بیمارستانها و مدارس
وی یادآور شد: قصهگویان راهیافته به مرحله استانی بیستوپنجمین جشنواره قصهگویی، روزهای ۲۴ و ۲۵ آبان در بیمارستانها و مدارس سمنان به اجرای قصه پرداختند.
مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان سمنان گفت: اعزام قصهگویان به اماکن عمومی از برنامههای جنبی جشنواره بیستوپنجم قصهگویی بود که با هدف مردمیسازی و توسعه و ترویج فرهنگ قصهگویی بهعنوان یک ابزار ارتباطی و فرهنگساز در جامعه، انجام شد.
خدابخشی با اشاره به شعار جشنواره قصهگویی مبنی بر اینکه «با قصه لبخند بسازیم»، اظهار داشت: معصومه اسلامدوست، الهام عباسی، راضیه احمدیقوهکی و محبوبه حیدریان، قصهگویان راهیافته به مرحله استانی با حضور در مدارس دخترانهی انبیاء، پیام دانش و پیام نو(کودکان دارای نیازهای ویژه) و بیمارستان شفا و امیرالمؤمنین به روایت قصههای خود با عنوان «آدمهای آبرودار»، «شش شاگرد تازه»، «حسنی و دیو» و «خری که عرعر نمیکرد» پرداختند و لحظات خوشی را برای مخاطبان کودک رقم زدند.
برگزیدگان مرحله استانی جشنواره قصهگویی کانون پرورش فکری سمنان
مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان سمنان بیان کرد: برگزیدگان نهایی و قصهگویان شایسته تقدیر مرحله استانی بیستوپنجمین جشنواره بینالمللی قصهگویی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان سمنان، از سوی هیات داوران، معرفی و در آیین پایانی، تجلیل شدند.
خدابخشی افزود: محسن عظیمیپویا، مریم سامی، مریم صرفی و مریمسادات صابری، بهعنوان هیات داوران و خدیجه میرزایی کارشناس ناظر مرحله استانی بیستوپنجمین جشنواره بینالمللی قصهگویی پس از بررسی اجرای ۴۳ قصه در بخش پدربزرگها و مادربزرگها، زبان اشاره، ملی، آیینیسنتی و پنج جایزه ویژه، برگزیدگان نهایی و شایسته تقدیر را معرفی کردند.
وی با اشاره به بخش پدربزرگها و مادربزرگها، گفتکه در این بخش قصهگوی برگزیده، محترم ترحمی با قصه «تاج حنایی» مربی کارگاه قصهگویی مجتمع و مراکز فرهنگیهنری کانون سمنان بود و در بخش قصهگویی به زبان اشاره، قصهگوی برگزیده، الهام عباسی با قصه «خری که عرعر نمیکرد» مربی هنری مراکز فرهنگیهنری کانون دامغان شناخته شدند.
خدابخشی افزود: در بخش برگزیده نهایی بخش قصههای آئینیسنتی رده سنی نوجوانان ۱۲ تا ۱۸ سال قصهگوی برگزیده رتبه اول، فرانک دربانی با قصهی «بانوگشسب» عضو مرکز فرهنگیهنری شماره ۲ کانون دامغان، قصهگوی برگزیده رتبه دوم، سیدیاسین آلداوود با قصه «تیمور لنگ» عضو مرکز فرهنگیهنری شماره یک کانون دامغان و قصهگوی برگزیده رتبه سوم، زهرا امینینسب با قصه «رستم و اشکبوس» عضو مرکز فرهنگیهنری شماره یک کانون شاهرود تقدیر شدند.
وی ادامه داد: در بخش شایسته تقدیر بخش قصههای آئینیسنتی رده سنی نوجوانان ۱۲ تا ۱۸ سال نیز قصهگوی برگزیده اول، سارینا طحانیان با قصه «رستم و افراسیاب» عضو مرکز فرهنگیهنری شماره ۲ کانون شاهرود، قصهگوی برگزیده دوم، ارمیا سرتکی با قصه «رستم و اشکبوس» عضو مرکز فرهنگیهنری شماره یک کانون سمنان و قصهگوی برگزیده رتبه سوم، ترنم حسنیان با قصهی «نبرد بیژن و گرازان عضو مرکز فرهنگیهنری شماره یک کانون شاهرود بودند.
وی برگزیده نهایی بخش قصههای آیینیسنتی رده سنی بزرگسالان بالای ۱۸ سال را قصهگوی برگزیده رتبه اول، رضا آلداوود با قصهی «رستم کلدست» شرکتکننده آزاد از دامغان، قصهگوی برگزیده رتبه دوم، روحا سلمانی با قصهی «سهراب» شرکتکننده آزاد از شاهرود و قصهگوی برگزیده رتبه سوم، فاطمه جمالیباشی با قصهی «رخ ناپیدا» شرکتکننده آزاد از دامغان، عنوان کرد.
قصههای ملی(مدرن و کلاسیک) رده سنی نوجوانان ۱۲ تا ۱۸ سالو بالای ۱۸ سال، برگزیده جایزه ویژه بخش قصه با موضوع سردار سلیمانی، برگزیده جایزه ویژه بخش قصه با موضوع لبخند، برگزیده جایزه ویژه بخش قصه با موضوع کودکان غزه، برگزیده جایزه ویژه بخش قصه با موضوع امنیت، برگزیده جایزه ویژه بخش قصه با موضوع پشت خاکریز(کنگره سههزار شهید استان سمنان) از دیگر بخش های تقدیری در این جشنواره بود.