تناقضگوییهای محیطزیست درباره علت مرگ خرسها
تناقضگوییهای مدیران محیطزیست استان سمنان درباره علت مرگ ۲ قلاده خرس قهوهای در مجن شاهرود همچنان ادامه دارد.
۲ قلاده خرس قهوهای در روزهای گذشته در حومه مجن در شهرستان شاهرود جان خود را از دست دادند.
از همان ابتدا، سخنان ضد و نقیضی درباره علت مرگ خرسها در فضای مجازی و رسانههای استان و کشور منتشر شد و حتی پای این خبرها را به رسانههای بیگانه نیز کشاند.
مسلم عراقی، سرپرست اداره حفاظت محیطزیست شهرستان شاهرود ابتدا در گفتوگو با یکی از خبرگزاریها، رسماً اعلام کرد که «یکی از خرسهای قهوهای بر اثر تصادف و دیگری نیز به علت نزاع با خرس نر دیگر و عفونت ناشی از زخم تلف شده است».
این در حالی است که بهرامعلی ظاهری، مدیرکل حفاظت محیطزیست استان سمنان که چندین روز در قبال مرگ این ۲ خرس قهوهای سکوت پیشه کرده بود و پاسخی به خبرنگاران نمیداد، بعدتر با رد گفتههای سرپرست منصوب خود در اداره حفاظت محیطزیست شهرستان شاهرود، سخنان متفاوتی بر زبان آورد.
مدیرکل حفاظت محیطزیست استان سمنان در گفتوگویی با یک خبرگزاری، «تصادف» را عامل تلف شدن ۲ قلاده خرس قهوهای در مجن شاهرود عنوان و تأکید کرد که «عامل تلف شدن ۲ خرس قهوهای طی چند روز گذشته در منطقه مجن شاهرود، تصادف با خودرو بوده است».
حال باید دانست که اگر علت واقعی مرگ یکی از خرسها، «تصادف» بوده است، چطور سرپرست اداره حفاظت محیطزیست شهرستان شاهرود بهطور رسمی علت مرگ را «نزاع با خرس نر دیگر و عفونت ناشی از زخم» اعلام کرده است؟
هنوز مشخص نیست که سرپرست اداره حفاظت محیطزیست شهرستان شاهرود بنا به چه شواهدی، علت مرگ یکی از خرسهای قهوهای را نزاع با خرس نر دیگر عنوان میکند و مدیرکل آن، از تصادف سخن به میان میآورد؟
شاهینی، یک کنشگر زیستمحیطی میگوید: اگر یک مدیر سازمان حفاظت محیطزیست که حتماً تخصص و فعالیت حرفهای در شغل خود دارد، اینگونه درباره علت مرگ خرسها نادرست به نتیجه میرسد، آیا انتظار نمیرود که فعالان مجازی و اهالی محلی، دلایلی همچون «مرگ با شلیک گلوله» را مطرح کنند؟ گرچه این احتمال هنوز با انتشار مستندات کالبدشکافی رد نشده است.
از طرف دیگر، اداره کل حفاظت محیطزیست استان سمنان هنوز مستندات شفافی درباره علت تلف شدن این ۲ خرس قهوهای ارائه نداده است و رسانهها منتظر انتشار مستندات ادعاهای مطرحشده هستند.
مسأله انجام بیهوشی یا عدم نیاز به بیهوشی خرس قهوهای نیز پیشتر از سوی مدیران اداره کل حفاظت محیطزیست استان سمنان به شکلی متناقض مطرح شده بود که در رسانهها بسیار حاشیهساز شد.
آن زمان نیز سرپرست اداره حفاظت محیطزیست شهرستان شاهرود که در شهرستان محل وقوع حادثه مدیریت میکند، گفته بود «لازم بود که این حیوان بیهوش شود».
این در حالی است که اداره کل حفاظت محیطزیست استان سمنان در اطلاعیهای که با تأخیر صادر کرد، آورده بود «بر همه کارشناسان واضح و مبرهن است که هرگونه بیهوشی برای حیاتوحش (خرس زخمی) که دارای استرس شدید بوده و خوی وحشیگری آن نیز بهواسطه تصادف جادهای تشدید شده است، نتایج مطلوبی نداشته …».
تناقضگوییهای مدیران حفاظت محیطزیست استان سمنان در حالی ادامه مییابد که شماری از کارشناسان محیطزیست و دلسوزان حیاتوحش همچنان معتقدند که باید پاسخ روشنی درباره علت مرگ این ۲ خرس قهوهای همراه با مستنداتی که مردم و مخاطبان را اقناع کند، در اختیار رسانهها قرار گیرد.
مَسکنی، کارشناس ارشد علوم ارتباطات از دانشگاه علامه طباطبایی عقیده دارد: جدای از گمانهزنیها و خبرهای اولیه این قبیل حوادث که در سایه سکوت رسانهای مدیران مرتبط در رسانهها راه مییابد، خوب است سازمان حفاظت محیطزیست بداند که اگر بدون بررسی کارشناسی و انتشار مستندات واقعه درباره علت مرگ خرسهای قهوهای سخنان ضد و نقیضی در رسانهها مطرح کند، در نهایت اعتماد عمومی را نسبت به این سازمان و موضعگیریهای آتی مدیران آن در وقایع احتمالی کاهش خواهد داد.
او تأکید میکند: بهتر است مدیران سازمان حفاظت محیطزیست بدانند که در مواقع خبرساز اینچنینی باید خبرهایی علمی، دقیق و متقن، با اتکا به مستندات عینی و پشتوانههای منطقی به مخاطبان ارائه دهند.
بههرحال، امروز دوستداران محیطزیست و حیاتوحش همچنان منتظرند تا تصاویر و ویدیوهای متقنی درباره ادعاهای سازمان حفاظت محیطزیست درباره دلایل مرگ ۲ قلاده خرس قهوهای در مجن منتشر شود و به شبهات موجود بین فعالان حوزه محیطزیست پایان دهد.
محمدجعفر عبداللهی، رئیس کل دادگستری استان سمنان نیز چندی پیش به دادستان شاهرود دستور داده بود تا مدارک و مستندات موجود اعم از وضع جسمی خرسها، صحت عمل، میزان امکانات ضروری جهت بیهوشی، تجهیزات لازم و مکان مناسب برای انتقال گونههای حیاتوحش آسیبدیده را بررسی کند و چنانچه سهلانگاریای پیشآمده باشد، برخورد قانونی با خاطیان انجام شود.